Znamo kako pojačati okus čokolade u desertima!

Delphine Hourlay/Pexels Čokoladni desert
Ako u čokoladni umak ili fondue dodaš prstohvat espresso praha on će biti puno ukusniji, a i druge slastice s čokoladom profitirat će uz malo dodane kuhane kave ili instant kave - ovisno o tome što pripremaš
Vidi originalni članak

Čokoladna torta ili kolač nikad ti nisu dovoljno čokoladni? Imamo rješenje za tebe. Naime, uz dodatak jednog jednostavnog, svima dostupnog sastojka, možeš pojačati okus čokolade u desertima, te ga učiniti kompleksnijim. 

 

slatko i neodoljivo Pečena krema od tamne čokolade topi se u ustima

 

Već svi dobro znamo da se kava i čokolada odlično sljubljuju, a tajna njihova savršenog spoja je u kontrastu – slično kao kad po nekom desertu pospeš malo cvijeta soli (ili sol dodaš u smjesu za kolač) kako bi se naglasili okusi. Kavu kao pojačivač okusa u čokoladnim desertima lako je koristiti, uz nekoliko jednostavnih uputa koje donosimo u nastavku. 

Skuhanu kavu dodaj umjesto mlijeka – no pazi da ne pretjeraš. Kava može biti vrlo intenzivna tako da je najbolje za početak, dok ne stekneš iskustvo koju je količinu kave idealno koristiti u pojedinom desertu, da najviše pola tekućine navedene u receptu zamijeniš kuhanom kavom. Tako ćeš naglasiti arome u desertu, a dobit ćeš i kremastu teksturu. 

 

kuglice sreće Savršeno nesavršeni - prefini čokoladni tartufi

 

Dodaj espresso prah ili instant kavu u suhe sastojke za tijesto ili čokoladne umake. Žlica espresso praha može puno pomoći u intenziviranju aroma čokolade u desertima, a kako je riječ o vrlo sitnom prahu, puno će se lakše rastopiti od 'obične' instant kave, posebno u tijestima. No ako nemaš pri ruci espresso prah, dobro će poslužiti i 'obična' instant kava koju možeš dodatno usitniti prije stavljanja u desert.

Dodavanje instant kave odlično je rješenje za aromatične čokoladne umake te primjerice fondue od čokolade – ovdje je sigurnije dodati prah nego tekuću kavu kako se umak ne bi 'raspao' te se tako uništio viskozitet i tekstura umaka. Prstohvat espresso praha u ovakvim će slasticama učiniti čuda.

 

ukusna kombinacija Da, cikla i čokolada idu zajedno, a dokaz je ova torta tips & tricks Kako čuvati dragocjenu zalihu čokolade

 

Posjeti Gastro.hr