Ciklu obično jedeš u salati? Odvaži se i probaj ovaj slastan desert koji će, nakon što ga prvi put probaš, postati dio tvog kulinarskog repertoara
Već i vrapci na grani znaju da određeno povrće izvrsno funkcionira u kolačima i tortama. Tu je neizbježna torta od mrkve, sjajni kolači prave se i s tikvicama, a o bundevi da ne govorimo… Sve to slatkasto povrće slasticama daje prirodnu slatkoću, zanimljivu boju, poseban okus… ali i ono najvažnije – sočnost. Tako je i s ciklom, čiji zemljani okus daje posebnu notu slanim jelima, ali tako je i sa slasticama.
Dobro je poznato da se sok od cikle koristi za bojanje poznate američke slastice – torte Red Velvet, ali možda bi se manje amaterskih kuhara usudilo skombinirati ciklu s čokoladom i napraviti ovu uistinu posebnu slasticu koja će oduševiti vaše goste. Primjerice, torti čiji recept donosimo daje sočnost, ali i karakterističan zemljani okus.
Cilkla ovoj torti daje sočnost, ali i vrlo zanimljiv okus
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Torta od cikle i čokolade
32 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
175
g
Tamna čokolada
200
g
Cikla - kuhana
250
g
Jaje
3
kom
Smeđi šećer
150
g
Oštro brašno
175
g
Prašak za pecivo
1
žličica
Kakao prah
30
g
Tučeno slatko vrhnje
Postupak
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Maslacem premaži kalup za torte promjera 23 cm i obloži dno papirom za pečenje.
Zajedno rastopi maslac i čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ostavi sa strane da se malo ohladi.
Ciklu stavi u blender i izblendaj u pire. Dodaj jaja i šećer pa još malo blendaj.
U posebnoj zdjeli izmiješaj brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Umiješaj pire od cikle, a potom i rastopljenu čokoladu i maslac. Ulij u kalup i izravnaj.
Peci 40-45 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha.
Pusti da se prvo hladi u kalupu 20 minuta, a potom na rešetki. Posluži uz tučeno slatko vrhnje.