Znamo tajnu vrhunskog moussea od čokolade!

Eva Bronzini/Pexels Ovaj mousse od čokolade je slastica na višoj razini
Kuharica, blogerica i TV zvijezda Rachel Khoo najbolje zna kako od čokolade napraviti vrhunske slastice. Njezin mousse od čokolade jedan je od najboljih koji smo probali, a sada znamo i zašto...
Vidi originalni članak

Kuharica i blogerica Rachel Khoo već nas je oduševila s nekoliko slasnih knjiga i TV serijala, a posebno nam je drag njezin serijal koji je posvetila mnogima omiljenoj namirnici - neodoljivoj čokoladi. U serijalu ‘Čokolada Rachel Khoo’ traži inspiraciju posjećujući najbolje čokolatijere u Europi, istražuje fascinantnu povijest čokolade i njezine dobrobiti te dijeli recepte koje svatko može pripremiti kod kuće.

“Kakao sam po sebi nije sladak nego gorak. O kakau i čokoladi počnite razmišljati kao o začinima. Ne treba ih uvijek mnogo da bi jelo bilo ukusno i bogato. Kakao je sjajan i u slanim jelima - uvijek ga dodam malo u mesne okruglice u umaku od rajčice”, otkriva Rachel koja ima odlične ideje kako obični mousse od čokolade dignuti na višu razinu.

 

Kakva delicija! Čokoladna krostata - klasik za prste polizati

 

Prije svega treba koristiti vrhunske namirnice, a posebno čokoladu. Drugo – komadići kakaa bit će izvrstan ukras, ali i dodatak koji će mekanoj kremi koja se topi u ustima donijeti novi, hrskavi moment. Ako želiš napraviti vegansku verziju, jaja zamijeni prirodnim zamjenama za jaja, baš kao i maslac i mlijeko.

Čokoladni mousse s komadićima kaka

Sastojci – za slastičarsku kremu:

  • 3 žumanjka
  • 50 g šećera, sitno mljevenog
  • 20 g gustina
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 1 vrhom puna žlica kakaa u prahu

Sastojci – za čokoladnu meringu:

  • 3 bjelanjka
  • 50 g šećera u prahu
  • nekoliko kapi limunova soka
  • prstohvat soli
  • 150 g tamne čokolade, sitno sjeckane
  • 200 ml vrhnja za šlag

Sastojci – za posluživanje:

  • 2 žlice omekšalog maslaca
  • 50 g komadića kaka (cocoa nibs)

 

obožavamo! Čokoladna torta bez brašna od samo 4 sastojka

 

Postupak:

  1. Za slastičarsku kremu dobro istuci žumanjke sa šećerom sve dok smjesa ne postane svjetlija. Umiješaj gustin. Dodaj kakao u prahu, a mlijeko stavi u posudu na srednju vatru i ugasi vatru kad zavrije.
  2. Vrelo mlijeko u tankom mlazu ulijevaj u smjesu žumanjaka te istodobno žustro miješaj pjenjačom. Prelij smjesu u čistu posudu i stavi na srednje jaku vatru uz neprestano miješanje pjenjačom. Stalno skupljaj ono što se uhvati za dno i rubove posude kako ne bi zagorjelo. Kad se krema počne zgušnjavati i počnu se stvarati mjehurići, makni je s vatre.
  3. Izlij u plitku posudu, pokrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena.
  4. Za meringu muti pola količine bjelanjaka s limunovim sokom i šećerom sve dok se ne zabijeli. Dodaj ostatak bjelanjaka i nastavi miješati pjenjačom do željene čvrstoće.
  5. Čokoladu rastopi na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Vrhnje istuci u šlag.
  6. Ohlađenu slastičarsku kremu dobro izmiksaj i dodaj joj rastopljenu čokoladu. U to umiješaj po trećinu meringe i šlaga, a potom dodaj i ostatak.
  7. Rubove čaša za serviranje premaži maslacem pa po njemu rasporedite komadiće kakaa. Stavi mousse u čaše.
  8. Mousse je najbolje pojesti isti dan, a ne bi smio stajati dulje od dva dana u hladnjaku.

 

na giadin način Naš omiljeni recept za brownies s tamnom čokoladom ZAGRIJ SE Meksička vruća čokolada prema receptu Ine Garten

 

Posjeti Gastro.hr