Kuharica i blogerica Rachel Khoo već nas je oduševila s nekoliko slasnih knjiga i TV serijala, a posebno nam je drag njezin serijal koji je posvetila mnogima omiljenoj namirnici - neodoljivoj čokoladi. U serijalu ‘Čokolada Rachel Khoo’ traži inspiraciju posjećujući najbolje čokolatijere u Europi, istražuje fascinantnu povijest čokolade i njezine dobrobiti te dijeli recepte koje svatko može pripremiti kod kuće.
“Kakao sam po sebi nije sladak nego gorak. O kakau i čokoladi počnite razmišljati kao o začinima. Ne treba ih uvijek mnogo da bi jelo bilo ukusno i bogato. Kakao je sjajan i u slanim jelima - uvijek ga dodam malo u mesne okruglice u umaku od rajčice”, otkriva Rachel koja ima odlične ideje kako obični mousse od čokolade dignuti na višu razinu.
Prije svega treba koristiti vrhunske namirnice, a posebno čokoladu. Drugo – komadići kakaa bit će izvrstan ukras, ali i dodatak koji će mekanoj kremi koja se topi u ustima donijeti novi, hrskavi moment. Ako želiš napraviti vegansku verziju, jaja zamijeni prirodnim zamjenama za jaja, baš kao i maslac i mlijeko.
Čokoladni mousse s komadićima kaka
Sastojci – za slastičarsku kremu:
- 3 žumanjka
- 50 g šećera, sitno mljevenog
- 20 g gustina
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 1 vrhom puna žlica kakaa u prahu
Sastojci – za čokoladnu meringu:
- 3 bjelanjka
- 50 g šećera u prahu
- nekoliko kapi limunova soka
- prstohvat soli
- 150 g tamne čokolade, sitno sjeckane
- 200 ml vrhnja za šlag
Sastojci – za posluživanje:
- 2 žlice omekšalog maslaca
- 50 g komadića kaka (cocoa nibs)
Postupak:
- Za slastičarsku kremu dobro istuci žumanjke sa šećerom sve dok smjesa ne postane svjetlija. Umiješaj gustin. Dodaj kakao u prahu, a mlijeko stavi u posudu na srednju vatru i ugasi vatru kad zavrije.
- Vrelo mlijeko u tankom mlazu ulijevaj u smjesu žumanjaka te istodobno žustro miješaj pjenjačom. Prelij smjesu u čistu posudu i stavi na srednje jaku vatru uz neprestano miješanje pjenjačom. Stalno skupljaj ono što se uhvati za dno i rubove posude kako ne bi zagorjelo. Kad se krema počne zgušnjavati i počnu se stvarati mjehurići, makni je s vatre.
- Izlij u plitku posudu, pokrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena.
- Za meringu muti pola količine bjelanjaka s limunovim sokom i šećerom sve dok se ne zabijeli. Dodaj ostatak bjelanjaka i nastavi miješati pjenjačom do željene čvrstoće.
- Čokoladu rastopi na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Vrhnje istuci u šlag.
- Ohlađenu slastičarsku kremu dobro izmiksaj i dodaj joj rastopljenu čokoladu. U to umiješaj po trećinu meringe i šlaga, a potom dodaj i ostatak.
- Rubove čaša za serviranje premaži maslacem pa po njemu rasporedite komadiće kakaa. Stavi mousse u čaše.
- Mousse je najbolje pojesti isti dan, a ne bi smio stajati dulje od dva dana u hladnjaku.