Znaš li kako skuhati basmati rižu? Mi znamo!

Unsplash
Znaš li da nije baš jednostavno skuhati basmati rižu? Odnosno, ispravka – jako je jednostavno, ali samo ako znaš kako. Tajna je u omjeru riže i vode u kojoj se kuha.
Vidi originalni članak

Nije svaka riža ista i s razlogom se različito zovu. Logika nalaže da se isto tako razlikuje način kuhanja različitih riža. Nije zato blesavo pitanje – znaš li kako skuhati basmati rižu. Jer ako ju kuhaš na tradicionalan način, kako su nekoć (ili još uvijek) kuhale bake i mame, nećeš iskoristiti sve prednosti basmati riže.

Nema potrebe za ispiranjem riže ili cijeđenjem vrele vode iz ogromnog lonca dok ti riža ispada u sudoper. Samo upotrijebi pravi omjer vode i riže, a to bi u ovom slučaju bilo 1 dio riže na 1,5 dio vode. Dakle, šalica riže idealno će se skuhati u šalici i pol vode. Basmati riža bit će savršena svaki put!

Tips and tricks Savršeni rižoto: Samo pet koraka dijeli te do kremastog užitka

Kako skuhati basmati rižu

Najveća greška koju radiš je kuhanje u pogrešnoj količini vode, odnosno pogrešan omjer riže i vode. Omjer 1:1,5 je idealan. Ako rižu skuhaš u previše vode, riža će biti ljepljiva i stvarat će se hrpice koje ne želiš. I tu ti neće pomoći nikakvo ispiranje kad je riža kuhana. Nema potrebe za ispiranjem kad je omjer pravi.

Priprema:

  1. Odmjeri šalicu i pol vode, te šalicu riže i sve stavi u lonac ili duboku tavu.
  2. Nemoj poklopiti i pusti da zavri.
  3. Kad se cijela površina vode zapjeni i počne ključati, stavi poklopac i smanji izvor topline. Kuhaj tako 12 minuta.
  4. Makni sa štednjaka i ostavi da miruje 10 minuta.
  5. Protresi lonac/tavu da se riža rastrese.
  6. Posluži!

Savjeti…

...koji dobro dođu kad kuhaš basmati rižu.

  • Dobro je staviti na lonac teški poklopac ili onaj koji idealno odgovara i ne propušta puno pare van. Ako je poklopac prelagan ili ne „sjeda“ dobro, to će rezultirati gubitkom vode i pare.
  • Važna je i veličina lonca/tave. Bilo bi dobro koristiti srednju tavu za do 2 šalice riže. Za 3 ili više dobro je koristiti lonac.
  • Neka zavri bez poklopca – tako će se riža jednako na svim dijelovima skuhati jer će voda biti na pravoj temperaturi.
  • Nemojte viriti! Dok se riža kuha pokrivena, nemojte dizati poklopac i viriti. Tako će para pobjeći van i riža se neće jednako skuhati.
  • Odmor je bitan! Ne za tebe – iako je i to bitno. Važno je pustiti rižu da odmori onih 10 minuta nakon kuhanja, jer sve je to dio kuhanja. Zrna će upiti preostalu tekućinu upravo tada.
  • Nemojte rižu protresati vilicom, jer ćete tako slomiti duža zrna. Napravite to plastičnom metlicom ili eventualno kuhačom.

Je li basmati riža ista kao i obična?

Ne, basmati riža je jedan od tipova bijele riže, aromatičnija od obične, bijele riže. Zrna su malo duža nego kod obične riže, a miris je pomalo orašast.

Iako se razlikuju po okusu i izgledu, hranidbena vrijednost im je ista. Dakle, obje su krcate ugljikohidratima.

I jedna zanimljivost koja ti možda ne padne često na pamet – basmati rižu možeš zamrznuti! Dakle, skuhaš više odjednom, pa podijeliš u porcije. Kad zatreba, samo izvadiš iz zamrzivača – idealno!

iz jedne tave Razveselite piletinu rižom i blitvom koristan popis Neće se pokvariti: 10 namirnica bez roka trajanja

 

 

Posjeti Gastro.hr