29. listopada 2015.

Aromatična torta od naranče bez brašna

Torta naranca Bajt
gastro postao gastro.24sata.hr
Zanimljivu i sočnu tortu od naranče pripremila nam je Anja Bajt

U sve hladnije doba godine, naši okusni pupoljci žude za aromatičnim, finim okusima. Takva je i ova torta, zanimljivog načina pripreme, a izrazito sočna. Možda je to i njezina najbolja odlika, pokraj one da je torta napravljena bez trunke brašna! Inspirirana receptom zanimljivog kuhara Toma Kerridgea, ova torta je mirisni desert na neobičan način.

Sastojci:

  • 450g kuhane i usitnjene naranče (otprilike 3 cijele naranče)
  • 300g oraha (ili badema) mljevenih
  • 200g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira ili svježe sitno naribanog
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 5 jaja

 

Priprema:

  1. Naranče operite i cijele (s korom) ih stavite u lonac i kuhajte oko 1 – 1,5 sat da skroz omekšaju izvana i iznutra (da im kora postane mekana).
  2. Kada su kuhane, ostavite da se lagano prohlade, narežite ih i izvadite koštice. Zatim ih cijele usitnite u blenderu ili štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu.
  3. Izmjerite naranče – treba vam 450 g. Uključite pećnicu da se zagrije na 170°C. U naranče dodajte orahe, šećer, prašak za pecivo i začine i dobro promiješajte pjenjačom.
  4. Zatim dodajte jaja i opet dobro izmiješajte pjenjačom da se sastojci sjedine. Izlijte smjesu u kalup promjera 24cm (obložen papirom za pečenje) i pecite oko 45 minuta (da čačkalica van izađe čista).
  5. Ako torta počne tamniti na vrhu prerano, samo ju prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći. Pećnica mora biti prethodno zagrijana na 170°C.
  6. Obratite pažnju na pećnicu! svaka pećnica drukčije zagrijava i moguće je da će vam trebati ili dulje ili kraće vrijeme pečenja, ovisno o jačini vaše pećnice. Isprobajte čačkalicom. Višak pirea od naranče možete iskoristiti kao premaz za tortu.

Anju možete pratiti i na njezinom blogu Sweetheartsweets.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.