gastro postao
Zanimljivu i sočnu tortu od naranče pripremila nam je Anja Bajt
U sve hladnije doba godine, naši okusni pupoljci žude za aromatičnim, finim okusima. Takva je i ova torta, zanimljivog načina pripreme, a izrazito sočna. Možda je to i njezina najbolja odlika, pokraj one da je torta napravljena bez trunke brašna! Inspirirana receptom zanimljivog kuhara Toma Kerridgea, ova torta je mirisni desert na neobičan način.
Sastojci:
- 450g kuhane i usitnjene naranče (otprilike 3 cijele naranče)
- 300g oraha (ili badema) mljevenih
- 200g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica đumbira ili svježe sitno naribanog
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 5 jaja
Priprema:
- Naranče operite i cijele (s korom) ih stavite u lonac i kuhajte oko 1 – 1,5 sat da skroz omekšaju izvana i iznutra (da im kora postane mekana).
- Kada su kuhane, ostavite da se lagano prohlade, narežite ih i izvadite koštice. Zatim ih cijele usitnite u blenderu ili štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu.
- Izmjerite naranče – treba vam 450 g. Uključite pećnicu da se zagrije na 170°C. U naranče dodajte orahe, šećer, prašak za pecivo i začine i dobro promiješajte pjenjačom.
- Zatim dodajte jaja i opet dobro izmiješajte pjenjačom da se sastojci sjedine. Izlijte smjesu u kalup promjera 24cm (obložen papirom za pečenje) i pecite oko 45 minuta (da čačkalica van izađe čista).
- Ako torta počne tamniti na vrhu prerano, samo ju prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći. Pećnica mora biti prethodno zagrijana na 170°C.
- Obratite pažnju na pećnicu! svaka pećnica drukčije zagrijava i moguće je da će vam trebati ili dulje ili kraće vrijeme pečenja, ovisno o jačini vaše pećnice. Isprobajte čačkalicom. Višak pirea od naranče možete iskoristiti kao premaz za tortu.
Anju možete pratiti i na njezinom blogu Sweetheartsweets.