25. srpnja 2014.

Aromatične sorte uz rožatu

bakh rozata.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz dubrovački desert prvi su izbor muškat i traminac.

Unatoč uvriježenom mišljenju kako je sa slatkim desertima jednostavno poslužiti slatko vino, riječ je o jednom od najvećih izazova za sommeliera. Ovisno o sorti, tipu i zrelosti, što je ljepše ime za starost, slatka vina se strahovito razlikuju, a i kod različitih slatkih jela dominiraju različiti okusi po kojima vino treba birati. Rožata, odnosno rožada, ta prekrasna dubrovačka inačica francuskog deserta crème brûlée ili engleskog crème caramel, traži blago gorkasto desertno vino, ne prejakog tijela, a važno je i da arome ne budu prejake. To ne znači da ne treba tražiti aromatične sorte poput muškata i traminca. Naprotiv, one su i prvi izbor, uz dobre i ne presuhe pjenušce, naravno, ali miris ne smije biti napadan i udarati na prvu. Mora se otvarati polako, poput cvijeta. I što će ga dulje trebati otkrivati, dulje će nam i trajati. U čaši, ali i u sjećanjima.
 

  • Do 50 kuna

Traminac kvalitetni 2012., Iločki podrumi

Prepoznatljiv miris ruže vrlo je nježan, što je pomalo atipično za vina s pjeskovitog tla hrvatskih obronaka Fruške Gore, no baš je zato odličan izbor za rožatu. Vino je suho, a ima visokih 14,5 posto alkohola koji mu daje taman toliko slasti da "pokrije" rožatinu ne previše izraženu slatkoću s kojom će se složiti i zbog ugodne gorkoće. Cijena je posebno jak argument za kupnju ovog traminca koji je zadržao svježinu pa se unatoč alkoholu može svrstati u ljetna vina. Butelja stoji oko 30 kuna.

  • Od 50 do 100 kuna

Muškat bijeli San Pellegrin 2009., Degrassi

Teško se snaći među vinima Morena Degrassija jer je na tržištu gotovo 20 etiketa ovog količinama i kakvoćom velikog vinara iz Savudrije čiji su vinogradi na četiri lokacije, neki na bijeloj, drugi crvenoj zemlji, u okolici Buja. Svako vino, uz sortu, nosi i ime vinograda pa će poznavatelji znati što ih može očekivati. Poluslatki muškat iz vinograda San Pellegrin odličan je predstavnik sorte, riječ je o muškatu bijelom, nije pregust za rožatu, a bočica od 0,5 litara stoji oko 80 kuna.

  • Više od 100 kuna

Dubrovačka malvasija prošek 2007., Karaman

Uz dubrovačku rožatu grijeh je ne probati i dubrovačku malvasiju, koju samo slično ime povezuje s istarskom malvazijom. Niko Karaman iz Konavala od nje radi i prošek, a baš je ta slatka malvasija berbe 2007., bila najbolja na prvom Svijetu malvazija, svojevrsnom svjetskom prvenstvu vina od sorata tog i sličnih imena održanog u sklopu Vinistre 2009. Punjena je u polubuteljki od 0,375 litara, a stoji? Pitajte proizvođača, ali znajte: Što vrijedi, ima i cijenu, a što ga manje ima...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.