Četveročlana obitelj za 50-ak kuna, kažu domaći kuhari i ugostitelji, uz malo mašte može imati itekako pristojan obrok, bilo to razne pite, riblje delicije od koćarskih ulova, povrtne i mesne juhe, pileći specijaliteti, variva, rižoti ili tjestenine.
U konobi Fife na splitskoj Matejuški preporučuju jeftinu i zdravu riblju juhu od šaruna koji se na ribarnici u siječnju može kupiti za 15-ak kuna po kilogramu. Kažu da nećete pogriješiti odlučite li za glavno jelo kupiti trljice i moliće koji se nude za 25 kuna. "Za glavno jelo možete ‘guštati’ u prženim trljama i molićima te salatom za prilog", kaže Dragan Sekulić, vlasnik konobe Fife u koju zalaze ljubitelji domaćih marendi.
"Dobre domaćice znaju gdje i kad što kupovati. Na primjer, manje se isplati ići na tržnicu rano ujutro, bolje je nakon 11 sati kad trgovci počnu spuštati cijene. Nećete pogriješiti ni ako u to vrijeme odete i na ribarnicu, tada možete naći i koji komad dobre ribe znatno jeftinije nego koji sat prije", dodao je Sekulić.
Zdravko Perić, chef kuhinje splitskog hotela Le Méridien Lav, koji je diplomirao “umijeće kuhanja” na jednoj od vodećih svjetskih kulinarskih akademija Le Cordon Bleu u Parizu, preporuča lakšu i nutricionistički uravnoteženu mediteransku prehranu. "Mnogi imaju pogrešnu percepciju da je zdrava hrana skupa, no i za malo novca se može dobro jesti", napominje chef Zdravko Perić.
Željka Stošić iz zagrebačkog kluba Papica napominje kako se za 50 kuna mogu pripremiti čak i jela od tri slijeda (juha, glavno jelo i desert). "Važno je pratiti cijene i akcije, ali i ne bacati hranu jer se od ostataka mogu napraviti savršena jela. Primjerice, bruschette napravite od jučerašnjega kruha s dodatkom ‘ostataka’ (sireva i povrća). Razno povrće možete usitniti s ostacima mesa, začiniti i evo prefine salate. Bezbroj je takvih jela", kaže Željka. Svakako preporuča upotrebu sezonskih namirnica jer su, osim što su svježije i zdravije, u pravilu uvijek jeftinije.
Chefovi Zdravko Perić, Berislav Lacković, Dragan Sekulić, Željka Stošić i Saša Polojac pripremili su 14 jela u kojima možete uživati za manje od 50 kuna.
Zapečena vratina s cvjetačom u vrhnju
Mirisni pečeni file s limunom i popečcima od krumpira te pečenom ciklom
Dolce Garbo i pura uz salatu od ribanog kupusa
Teleća jetrica s karameliziranim lukom i palentom