Recepti Povrće 17. srpnja 2025.

Tikvice s maslacem i češnjakom? Obožavat ćeš ih!

Povrće
15 MIN
20 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Tikvice s maslacem i češnjakom
foto: @cas812 Pinterest
Ako voliš kruh s češnjakom, ove tikvice su dostojna zamjena. A pritom ne moraš osjećati grižnju savjesti!

Tikvice su nezaobilazne na ljetnim tanjurima, ali lako skliznu u rutinu. Ova verzija - tikvice s maslacem, češnjakom i sirom donosi nešto novo: teksturu, aromu i laganu hrskavost, uz okus koji podsjeća na kruh sa češnjakom – ali bez ugljikohidrata. Savršen prilog uz roštilj, tjesteninu ili kao samostalno jelo uz salatu.

Pečenje + gratiniranje = savršen rezultat

Tikvice se najprije peku, a zatim kratko zapeku pod gornjim grijačem kako bi se dobila zlatna površina. Rezanje u mrežasti uzorak omogućuje da se okusi upiju dublje, dok završni sloj od aromatiziranog maslaca i naribanog parmezana zaokružuje cijelu stvar.

Dodatak limunove korice i svježeg  začinskog bilja podiže okus i daje svježinu koja baš prija ljeti.

tikvice | Author: Maria Kovalets/Unsplash Tikvice foto: Maria Kovalets/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Tikvice s maslacem i češnjakom
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Tikvice 2 kom
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Češnjak 2 režanj
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Maslac 1 žlica
  • Svježe začinsko bilje 1 žlica
  • Limunova korica 0,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Parmezan 1 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 230 °C i postavi rešetke na gornju i donju trećinu pećnice. Oštrim nožem zareži unutarnju stranu svake polovice tikvice u mrežasti uzorak, režući duboko oko 3 mm. Tikvice posuši i stavi na lim za pečenje s obrubom, prerezanom stranom prema gore.


  2. U maloj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, ¼ žličice naribanog češnjaka i crni papar. Tom smjesom premaži obje strane tikvica. Zatim ih rasporedi po rubovima lima, prerezanom stranom prema dolje. Peci na donjoj rešetki oko 10 minuta, dok ne omekšaju. Premjesti lim na gornju rešetku, povisi temperaturu na funkciju grill i zapeci 8–10 minuta, dok ne dobiju zlatne mrlje.


  3. U međuvremenu, u zdjeli pomiješaj omekšani maslac, nasjeckano bilje (peršin, vlasac...), limunovu koricu, ¼ žličice soli i preostali češnjak.


  4. Izvadi tikvice iz pećnice, okreni ih, odmah premaži maslacem s češnjakom, pospi parmezanom i preostalom soli. Posluži toplo.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

79 kcal

3 %

MASTI

7,00 g

9 %

KOLESTEROL

0,09 g

0 %

UH

4,00 g

1 %

PROTEINI

2,00 g

4 %

Kombinacija peršina i vlasca daje neutralnu, ali mirisnu bazu. Ako želiš eksperimentirati, možeš probati i s bosiljkom ili timijanom — ali nježno, da češnjak i sir ostanu u fokusu.

Sezona je tikvica, isprobaj i ove recepte:

čips od tikvica Možda vas zanima... Čips od tikvica idealna je ljetna grickalica Recepti špageti od tikvica Možda vas zanima... Isprobaj ovaj recept za najfinije špagete od tikvica Recepti Polpete od tikvica iz pećnice Možda vas zanima... RECEPT DANA Brze i lagane polpete od tikvica Recepti Lažni pomfrit od tikvica Možda vas zanima... Pripremi lažni pomfrit od tikvica i razveseli ukućane Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.