S borovnicama smo se upoznali prije nekoliko godina prilikom masovnih narudžbi unutar tvrtke i instant zaljubili. Nezdravo čalabrcanje (skoro) smo u potpunosti zamijenili borovnicama koliko su nam bile ukusne, mirisne i zarazne. Kako je tržište malo, a cijene su u trgovačkim centrima pa čak i na tržnicama, nerijetko i previsoke, trebali smo pronaći dobavljača borovnica kod kojeg ćemo kupovati na kilograme.
Malo googleanja, koja preporuka i ponosno tvrdimo da imamo dilera borovnica s vrhunskom robom. Volim borovnice i Igor Seleš do sada nas još nisu razočarali. Borovnice su im uvijek svježe, dostava uredna, a cjenovno su i pristupačniji od ostalih proizvođača. Prije nekoliko godina u blizini Koprivnice obitelj Igora Seleša zasadila je plantažu borovnica koja sada broji čak 12 sorti. "Odlučili smo se za borovnicu imajući na umu da je deficitarno voće i relativno nezahtjevno za održavanje", objašnjava Igor uz napomenu o visokim ulaganjima ako kao i on, krećete od nule. "Ukoliko imate kvalitetne sadnice, biljka je nezahtjevna, a potrebne su vam zaštitne mreže za vremenske neprilike i sustav navodnjavanja", dodaje. Jeste li znali da borovnice sadrže više antioksidansa od gotovo svih vrsta voća i povrća, a osim za grickanje, savršeno funkcioniraju u kolačima i pićima.
"Vjerujte nije lako, posla ima jaaaako puno, kroz sva godišnja doba, a ne samo od lipnja do rujna za vrijeme berbe. Prije upuštanja u sadnju, dobro smo razmislili i istražili u što se upuštamo. Naoružani velikim entuzijazmom, voljom, strpljenjem i marljivim radom prve sadnice posadili smo još u jesen 2010", priča Igor.
Srećom, potražnja je još uvijek puno veća od ponude pa vjeruju da će im se ulaganja isplatiti. Znatiželjnike koji razmišljaju o sadnji borovnica, savjetuje da im za ozbiljniju proizvodnju treba nekoliko sorti te puno ulaganja, vremena i truda. Na njihovoj stranici Volim borovnice možete pronaći korisne činjenice za sve željne upuštanja u sadnju borovnica, a ostali mogu uživati u njihovim plodovima od lipnja do rujna.
Volim borovnice predlažu:
Cheesecake s borovnicama
Podloga:
- 250g keksa
- 100g maslaca
Krema od sira:
- 1 mahuna vanilije (ili Burbon vanilija šećer)
- 500 g mascarpone sira
- 2 ABC sira od 200 g
- 250 g šećera
- 115 g kiselog vrhnja
- 5 jaja
- 30 g brašna
Voćni dio:
- 250g džema od borovnica (ili 1 šalica borovnica s 50g šećera zagrijati na tavi da se šećer karamelizira)
- 1 šalica svježih borovnica
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170ºC. Rastopiti maslac. Izmrviti kekse za tijesto i pomiješati sa rastopljenim maslacem.
- Namastiti maslacem kalup za tortu i pritisnite čvrsto mrvice keksa.
- Šećer i jaja izmiksajte potom dodajte sve ostale sastojke. Pecite oko 45 – 50 min./170°C.
- Neka se kolač ohladi nakon pečenja.
- Premažite tortu džemom od borovnica i stavite u hladnjak, prije serviranja na džem poslažite svježe borovnice.
Blueberry Mojito
Sastojci za 1 čašu koktela:
- 1,5 čep bijelog ruma
- Sok svježe iscijeđene polovice limete
- 50 ml soka od limete
- 5 listova mente
- 8 svježih borovnica
- 1 žličica šećera
- 100 ml mineralne vode
- 2 kolutića limete (jedan za dekoraciju, drugi za koktel)
- Kockice leda po želji
U posebnu čašu lagano izgnječite listove mente sa svježe iscijeđenim sokom limete, zatim dodajte borovnice te i njih lagano pritisnite da puste boju. Zgnječene listove mente izvadite a ostale sastojke iz čaše za pripremu prelijte u čašu za serviranje koktela uz dodatak preostalih sastojaka. Dobro izmiješajte i Vaš je koktel gotov!