Prva asocijacija na margarin je industrijska proizvodnja i nepoznati procesi. Ipak, lako možemo demistificirati tu namirnicu pripremimo li je kod kuće. Naime, popis sastojaka potrebnih za pripremu margarina uopće nije opsežan. Za početak, potrebni su nam ulje i voda koji čine temelj ove namirnice i bez njih nije moguće napraviti margarin.
Budući da se ulje i voda ne mogu spontano povezati, potreban nam je emulgator, a najčešće se koristi lecitin iz žumanjka jajeta. Zatim na red dolazi limunska kiselina, ili limunov sok koji margarin čine svježim. Posljednji ali ne i najmanje važan sastojak je sol koja obogaćuje i pojačava okus ostalih sastojaka. Margarini se mogu obogaćivati i drugim sastojcima poput sjemenki, začina ili aroma, ovisno o preferencijama. Također, omjeri i vrste ulja koja koristimo u pripremi utječu na aromu margarina.
Za pripremu domaćeg margarina trebaju vam sljedeći sastojci:
- 1⁄2 šalica mlijeka/ vode
- 1 šalica ulja (suncokretovo ili mješavina maslinovog i suncokretovog) ili 1⁄2 šalice ulja i 1⁄2 šalice kokosove masti
- 1 čajna žličica tekućeg lecitina ili žumanjak jajeta
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1⁄2 čajne žličica soli
Na početku treba zagrijati vodu ili mlijeko na približno 40 stupnjeva. U posudu koju ste smjestili u ledenu kupelj ulijte ulje u kojem smo prije otopili lecitin ili žumanjak i na najjačoj brzini miksajte. Postupno dodajte mlijeko/vodu i miksajte još približno 2 minute dok se mlijeko/voda i ulje ne povežu. Dodajte limunov sok i sol te lagano miksajte dok se margarin ne ugusti. Posljednji korak uključuje vašu kreativnost.
Želite li da vaš margarin bude drugačiji i aromatičan dodajte malo čilija u prahu ili upotrijebite dimljenu sol. Želite li pak da je slatkastog okusa dodajte mješavinu cimeta i šećera, slada ili meda. Posebnu dimenziju dat će i dodatak sjemenki ili krupne soli. Po želji na kraju možete dodati i neki začin (sok češnjaka, komadiće češnjaka ili luka, crvenu papriku ili vlasac...). Margarin prebacite u posudu i čuvajte u hladnjaku. Treba ga potrošiti u razdoblju od 2-3 dana.