Podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike, plod kruškolikog oblika tamnozelene ili tamnoljubičaste, do crne kore obično se jede sirov u salatama ili pripravljen kao umak. Meso ovog tropskog voća mekano je i ima teksturu maslaca kojeg može i zamijeniti. Upotrebljavate li sirovi avokado, odmah ga pokapajte sokom limuna kako ne bi promijenio boju.
Sirovog ga možete koristiti za pripremanje namaza, dipova, salata, možete ga nadjenuti te koristiti za pripremu preljeva za salate. Osim u meksičkom umaku guacamole i drugim slanim jelima, od avokada možete pripremiti i slastice - mousseve, sladolede, smoothieje i voćne salate. Pasirajte ga štapnim mikserom ili u blenderu pa umiješajte u kuglofe, biskvitna tijesta, rolade i kolače u šalici. Od iste kaše možete pripremiti panna cottu, parfe, pudinge i sladolede. Pomiješajte usitnjeni avokado s jogurtom ili tučenim slatkim vrhnjem, izlijte u kalupe za sladoled i stavite u hladnjak. Zamrznuti sladoled na štapiću do pola umočite u otopljenu čokoladu, pospite sjeckanim bademima i vratite u zamrzivač.
Iskoristite zelenu boju ovoga voća i pomiješajte ga s otopljenom bijelom čokoladom, izmrvljenim keksima i sjeckanim orašidima, dodajte aromu mente i izlijte smjesu u kalup. Nakon nekoliko sati u hladnjaku izrežite čvrste kocke od mente i avokada. Kao iznenađenje u sredinu muffina s limunom, “sakrijte” kocku avokada. Kombinirajte i čokoladu pa avokado umiješajte u čokoladni smoothie, čokoladnu tortu premažite kremom od avokada i vanilije. Posebno atraktivan će izgledati avokado umiješan u bijeli dio tijesta mramornog čokoladnog kolača.