Ako imate dobar, zreli avokado i omiljeni tortilla chips teško da možete pogriješiti sa guacamoleom. Savršeno predjelo ili snack i nezaobilazan u pripremi tacosa i ostalih meksičkih delicija. Kako bi vaš guacamole bio autentičan sve što vam treba je vilica! Guacamole nije pasta od avokada! U dobrom guacamole-u morate osjetiti hrskavost svježeg luka, papričice i korijandera ali i komade idealno mekanog avokada.
Klasični recept za guacamole uvijek možete obogatiti omiljenim, sezonskim sastojcima. S obzirom da su tržnice pune mladog luka i šparoga ovoga puta donosim vam proljetnu verziju guacamole-a.
Sastojci:
- ½ vezice mladoga luka
- ½ vezice divljih šparoga
- ½ ljutike sitno sjeckane
- ½ jalapeno papričice sitno sjeckane
- 5 žlica sjeckanog korijandera
- 3 zrela avokada
- Sok 1 limuna
- Sol
Postupak:
- Zagrijte roštilj tavu na jakoj vatri. U vruću tavu ubacite mladi luk, šparoge i polovice limuna (rezanom stranom prema dolje). Pecite mladi luk i šparoge 2 minute sa svake strane dok ne poprime zlatno smeđu boju na krajevima.
- Limun pecite dok rubovi ne poprime crnu boju. Maknite sa tave i ostavite da se sve ohladi.
- U međuvremenu očistite avokado: prepolovite ga uzdužno na pola, izvadite košticu i žlicom izvadite mesnati dio.
- Pomiješajte sitno sjeckanu ljutiku, jalapeno papričicu i korijander, dodajte očišćeni avokado i sve sastojke povežite gnječeći avokado s vilicom. Bitno je da guacamole ima i veće i manje komade avokada tj. da smjesa ne bude jednolična.
- Kada se mladi luk i šparoge ohlade nasjeckajte ih, ubacite u guacamole i lagano povežite sve sastojke. Začinite solju i sokom grilanog limuna (slanost i kiselost prilagodite po svom ukusu).
Adrianu možete pratiti i na njezinim blogovima Wear Eat Love te Facebook stranici.