19. ožujka 2007.

Bakalar

bakalar na tanjuru.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr

Nutritivne vrijednosti tradicionalne božićne delicijeBakalar je izvrstan izvor selena i proteina. Vrlo dobar je izvor vitamina B6 i fosfora. Nadalje, dobar je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina B12, kalija, vitamina D i niacina. Bakalar je bez sumnje izvrstan niskokalorični izvor proteina, budući da u 100 g osigurava gotovo 50 % dnevnih potreba za ovim nutrijentom, a pritom nas ne opterećuje suvišnim kalorijama. Energetska vrijednost 100 g kuhanog bakalara iznosi približno 100 kcal, što ovu namirnicu svrstava u skupinu 'light' proizvoda.

Dodatni plus bakalaru daje visok udio aminokiseline triptofana, molekule koja igra važnu ulogu u opuštanju i spavanju. Triptofan je aminokiselina nužna za tjelesnu sintezu serotonina, koji popularno nazivamo 'hormonom dobrog raspoloženja'. Zbog iznimno povoljnog nutritivnog profila, bakalar se smatra namirnicom korisnom za prevenciju i terapiju brojnih bolesti.  

Povoljan učinak na kardiovaskularno zdravlje


Osobama oboljelim od ateroskleroze ili bolesti srca povezane s dijabetesom preporučuje se učestala konzumacije ribe, posebice ribe iz hladnih sjevernih mora. Brojne znanstvene studije pokazale su da su osobe koje redovito jedu ribu izložene manjoj opasnosti od obolijevanja od bolesti srca u usporedbi s osobama koje izbjegavaju ribu.

Bakalar je posebno dobar saveznik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti jer sadrži korisne omega-3 masne kiseline, a ujedno je dobar izvor vitamina B6 i B12, koji pomažu u sniženju povišene razine homocisteina. Povišena razina homocisteina neovisan je čimbenik rizika za bolesti srca i infarkt miokarda. Također, bakalar je dobar izvor vitamina B3, a za ovaj vitamin poznato je da djeluje povoljno na povišenu razinu kolesterola u serumu.  

Podaci sakupljeni na temelju devet različitih skupina ispitanika koji su sudjelovali u osam različitih studija govore kako se opasnost od ishemijskog srčanog udara smanjuje za:

  •  9% kod osoba koje konzumiraju ribu 1 do 3 puta mjesečno
  • 13% kod osoba koje konzumiraju ribu jednom tjedno
  • 18% kod osoba koje konzumiraju ribu 2 do 4 puta tjedno
  • 31% kod osoba koje konzumiraju ribu 5 ili više puta tjedno

Zaštita od karcinoma

Konzumacija ribe u korelaciji je s učestalošću raka debelog crijeva. Smatra se da je visok udio selena, vitamina B12 i vitamina D, nutrijenata prisutnih u bakalaru, odgovoran za smanjenje učestalosti karcinoma debelog crijeva kod osoba koje često konzumiraju ovu namirnicu. 

Nutritivne karakteristike bakalara
1 file (169,8g) (kuhan)
Energetska vrijednost: 189 kcal
Proteini: 41,1g
Ugljikohidrati: 0.0g
Ukupna mast: 1.5g
Vlakna: 0.0g  

Kuhani bakalar porijeklom iz Atlantika osigurava 0,159 grama omega-3 masnih kiselina - EPA (0,004 g), DHA (0,154 g) i ALA (0.001g) u 100 g ribe. Kuhani bakalar porijeklom iz Pacifika osigurava 0,279 grama omega-3 masnih kiselina - EPA (0,103 g), DHA (0,173 g) i ALA (0.003 g) u 100 g ribe.   
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.