gastro postao
Kao što sam naziv sugerira, nadjev banoffee pite sadrži banane i karamelu (toffee).
Karamela za ovu neodoljivu slasticu priprema se od kondenziranog mlijeka, koje nije uvijek lako pronaći na našem tržištu. No, trud uložen u potragu će vam se višestruko isplatiti jer ova pita nije samo iznimno ukusna, već i vrlo jednostavna za pripremu.
Također, kondenzirano mlijeko možete napraviti sami, a recept pronađite ovdje.
Što je sve potrebno za ovu neodoljivu slasticu:
- 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 3 banane
- 250 g integralnih keksa
- 125 g maslaca
- 250 g vrhnja za šlag
- 1 žlica kakaa u prahu
Priprema:
- Sameljite kekse i dobro ih pomiješajte s maslacem koji ste prethodno rastopili. Ovom smjesom obložite kalup za pitu. Dobivenu koru za banoffee pitu stavite hladiti u hladnjak oko sat vremena.
- Za to vrijeme, zaslađeno kondenzirano mlijeko kuhajte u loncu na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se ne ugusti i ne poprimi tamnu boju karamela. Ovako pripremljenu karamelu ohladite na sobnoj temperaturi.
- Kada se kora za pitu i karamela ohlade, istucite vrhnje za šlag. Koru od keksa prvo nadjenite karamelom, zatim na nju posložite bananu narezanu na kolutiće, a na vrh stavite šlag.
Pitu posipajte kakaom u prahu i poslužite je dobro ohlađenu.