gastro postao
Svi ljubitelji slatko-slanih kombinacija oduševit će se - slanom karamelom.
Ovaj ukusni preljev možete koristiti za sladoled, cupcake, pite, torte i brojne druge slastice. Iako će mnogi pomisliti da je karamelu teško napraviti, vjerujete nam - ovu nije. Samo malo strpljenja i dobit ćete savšen preljev za svoje slastice.
Što vam je sve potrebno?
200 g šećera
6 žlica vode
250 g slatkog vrhnja
25 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica soli
Priprema:
- U manjem loncu s debljim dnom pomiješajte šećer i vodu te ih zagrijte na umjerenoj vatri. Kuhajte oko 7 minuta bez miješanja, eventualno možete povremeno malo protresti posudu.
- Kada šećerni sirup poprimi tamnu jantarnu boju, sklonite lonac s izvora topline te mu uz žustro, ali oprezno miješanje dodajte slatko vrhnje u laganom, neprekinutom mlazu.
- Dok je dobiveni karamel-umak još vruć umiješajte i maslac, ekstrakt vanilije i sol te dobro promiješajte. Ukoliko su vam se stvorili grumeni karameliziranog šećera, problem probajte riješiti ponovnim zagrijavanjem na laganoj vatri uz konstantno miješanje.