Kolumne 27. listopada 2015.

Čokoladna pita s bademima

čokoladna-pita
foto: Anastazija Makjanić
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokoladna pita s bademima zadovoljit će i najzahtjevnija nepca

Sastojci za pologu:

  • 225 g brašna (pola glatko, pola oštro)
  • 2 žlice šećera
  • 125 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice hladne vode

Sastojci za nadjev:

  • 125 g badema
  • 165 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 burbon vanilija šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 150 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)

Postupak:

  1. Od navedenih sastojaka za podlogu zamjesite tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 30 min.
  2. Pećnicu zagrijte na 180°C, a tijesto razvaljate između dva papira za pečenje.
  3. Premjestite ga u kalup za pite pa odrežite rubove koji vire. Da se tijesto ne bi diglo, na tijesto stavite papir za pečenje, a na njega stavite rižu ili grah.
  4. Pecite 15 minuta pa pomaknite rižu zajedno sa papirom za pečenje te pecite još 15 minuta.
  5. Za nadjev prvo izblanširajte bademe (ubacite ih u vrelu vodu na 1- 2 minute te ih prelijte hladnom vodom kako bi im skinuli kožicu) pa ih zatim popecite par minuta na tavici ili ih ispecite u pećnici na 100°C 10ak minuta dok ne dobiju zlatkastu boju.
  6. Šećer, maslac i 3/4 slatkog vrhnja kuhajte neprestano miješajući 8-9 minuta dok se šećer u potpunosti ne otopi, a smjesa postane lagano gusta. Na ohlađeno tijesto razdijelite ispečene bademe, a preko njih prelijte smjesu karamele.
  7. Pustite da se ohladi.
  8. Za to vrijeme otopite čokoladu sa preostalom 1/4 slatkog vrhnja.
  9. Slatko vrhnje dovedite do vrenja pa ga prelijte po razlomljenoj tamnoj čokoladi. Prelijte preko nadjeva i stavite u hladnjak na minimalno 3 h da se lijepo stisne.

Uslast!

Anastaziju možete pratiti na njenom blogu i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.