gastro postao
Čokoladna pita s bademima zadovoljit će i najzahtjevnija nepca
Sastojci za pologu:
- 225 g brašna (pola glatko, pola oštro)
- 2 žlice šećera
- 125 g maslaca
- 1 žumanjak
- 2 žlice hladne vode
Sastojci za nadjev:
- 125 g badema
- 165 g smeđeg šećera
- 100 g maslaca
- 1 burbon vanilija šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 ml slatkog vrhnja
- 150 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
Postupak:
- Od navedenih sastojaka za podlogu zamjesite tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 30 min.
- Pećnicu zagrijte na 180°C, a tijesto razvaljate između dva papira za pečenje.
- Premjestite ga u kalup za pite pa odrežite rubove koji vire. Da se tijesto ne bi diglo, na tijesto stavite papir za pečenje, a na njega stavite rižu ili grah.
- Pecite 15 minuta pa pomaknite rižu zajedno sa papirom za pečenje te pecite još 15 minuta.
- Za nadjev prvo izblanširajte bademe (ubacite ih u vrelu vodu na 1- 2 minute te ih prelijte hladnom vodom kako bi im skinuli kožicu) pa ih zatim popecite par minuta na tavici ili ih ispecite u pećnici na 100°C 10ak minuta dok ne dobiju zlatkastu boju.
- Šećer, maslac i 3/4 slatkog vrhnja kuhajte neprestano miješajući 8-9 minuta dok se šećer u potpunosti ne otopi, a smjesa postane lagano gusta. Na ohlađeno tijesto razdijelite ispečene bademe, a preko njih prelijte smjesu karamele.
- Pustite da se ohladi.
- Za to vrijeme otopite čokoladu sa preostalom 1/4 slatkog vrhnja.
- Slatko vrhnje dovedite do vrenja pa ga prelijte po razlomljenoj tamnoj čokoladi. Prelijte preko nadjeva i stavite u hladnjak na minimalno 3 h da se lijepo stisne.
Uslast!
Anastaziju možete pratiti na njenom blogu i Facebook stranici.