Izgledala je toliko dobro da smo se čak složili kako je prava šteta uopće načeti tortu jer će se narušiti njezina ljepota. Tatjana vam donosi sve korake recepta za tortu s bademima i karamelom.
Za 2 beze kore potrebno je:
- 6 bjelanjaka (sobne temperature)
- prstohvat soli
- 300 g šećera
- 1 žlica octa
- 1/2 žličice arome vanilije
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 130°C. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje.
- Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izradite u čvrst snijeg. Dodajte šećer (postupno, ne sve odjednom) i vaniliju pa nastavite miksati još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta i sjajna.
- Smjesu za kore podijelite na dva lima, svaku oblikujte u krug promjera 20 cm (tijekom pečenja kore će se malo raširiti).
- Pecite ih 80 minuta u pećnici zagrijanoj na 130°C. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu.
- Ako imate pećnicu s ventilacijom, obje kore pecite istovremeno, na dva nivoa. Ako nemate, pecite svaku posebno.
- Nakon pečenja kore trebaju izvana biti hrskave a iznutra mekane i pjenaste. Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite kore da se polako hlade u pećnici.
Karamel
Sastojci:
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 1 žličica zlatnog sirupa (ili meda)
- prstohvat soli
- 1/2 žličice arome vanilije
- 120 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- U posudi debljeg dna otopite šećer, kada se sav šećer otopio i dobio finu smećkastu boju, dodajte maslac i vaniliju te otprilike 60 ml slatkog vrhnja.
- Miješajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte preostalo slatko vrhnje i lagano još kratko miješajte, tek da smjesa postane glatka.
- Ohladite karamel na sobnoj temperaturi.
Krema od badema
Sastojci:
- 2 dl mlijeka
- 2 žlice šećera
- 6 žumanjaka
- 1/2 žlice gustina
- 150 g mljevenih badema (blanširanih i oguljenih)
- 150 g maslaca
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema:
- Bademe kratko potopite u kipuću vodu, ocijedite pa prstima uklonite kožicu. Oguljene bademe posušite i sameljite. Zakuhajte mlijeko.
- U drugoj posudi pjenasto izradite žumanjke s dvije žlice šećera, dodajte im gustin i malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u posudu s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.
- Ostavite da se hladi. Izradite maslac (sobne temperature) sa šećerom u prahu, dodajte mljevene bademe i ohlađenu žutu kremu pa sve promiješajte da se sastojci sjedine.
Krema od slatkog vrhnja (chantilly)
Sastojci:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
Izradite slatko vrhnje, dodajte vaniliju i šećer i miksajte do željene gustoće.
Slaganje torte:
Beze kore pažljivo odvojite od papira. Prvu koru premažite polovicom kreme od badema, zatim i polovicom kreme od tučenog vrhnja, stavite drugu koru i premažite ostatkom žute kreme, a preko nje nanesite preostalu kremu od tučenog vrhnja. Tortu odozgo prelijte karamelom, posipajte lagano tostiranim listićima badema i ukrasite čokoladnim strugotinama. Prije posluživanja tortu dobro ohladite, najbolje je da odstoji cijelu noć u hladnjaku.