Kolumne 04. studenoga 2017.

Ultimativni recept za savršene kroasane

Kroasan
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi kroasani naše blogerice Sandre Rončević su jednostavno idealni, kako za doručak, tako i za večernja druženja s prijateljima.

Ovi se brzinski kroasani jednostavno mogu pripremiti kod kuće, jer ne zahtijevaju puno pripreme ni preklapanja tijesta, ali ni puno maslaca. Cijeli proces do izlaska hrskavih kroasana iz pećnice traje oko sat i pol do maksimalno dva sata.

Trik kod ovih kroasana je taj da, ako vam dobro ispadnu možete ih nazvati kroasanima, ali ako nešto pođe po zlu uvijek ih možete nazvati kiflicama, a uvijek su ukusni. Ove kroasane odlično je imati zamrznute za situacije kada vam dolaze nenadani gosti i uvijek možete isprobavati razna punjenja.

Slatki ili slani - baza je ista. Možete ih pripremati i bez punjenja i onda ih pecite samo pet minuta kraće. 

Kroasani

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna (idealno bi bilo Manitoba brašno)
  • 350 ml mlakog mlijeka
  • 4 žlice ulja
  • 0,5 komada praška za pecivo
  • 1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca di-go + malo šećera i brašna za dizanje kvasca
  • 1 jaje
  • 200 - 250 g maslaca (za premazivanje krugova tijesta)
  • 2 žličice soli

Za premazivanje prije pečenja:

  • 1 jaje
  • Malo soli
  • Sezam ili druge sitne sjemenke za posipanje

*Za slatku varijantu u tijesto dodajte 1 ribanu koricu limuna ili naranče, 1 vanilin šećer, 1 žličicu arome vanilije te 3 žlice šećera u prahu.

Punjenje (slano): slani sir, sirni namaz, šunka, šunka-sir, sir+špinat.

Punjenje (slatko): Nutella, razni pekmezi, nadjev od mljevenih lješnjaka i šećera ili maka, oraha, badema.

Kroasani | Author: Screenshot Youtube foto: Screenshot Youtube

Priprema:

1. Suhi ili svježi kvasac, brašno, šećer i malo toplog mlijeka umutite i ostavite da se digne.

2. U zdjeli dobro izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko koje ste izmiješali s uljem i na kraju jedno jaje. Umijesite glatko tijesto.

3. Kad ste umijesili tijesto, podijelite da ga na 8 loptica. Izvaljajte tijesto u krug promjera 15-20 cm i to tako da kad izvaljate prvi krug na njega posložite tanko rezane ili ribane kriške maslaca (ili dobro omekšali maslac nanesite kistom ili žlicom) pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako sve dok ne dođete do osmog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.

4. Sad tako složeno tijesto dobro razvaljajte u krug do debljine ispod jednog centimetra. Prerežite prvo na 4 dijela, pa svaku četvrtinu još na 4 dijela ako želite veće kroasane ili na 6 dijelova ako želite manje kroasane.

5. Kroasane punite nadjevom koji želite, bilo slatkim ili slanim. Od slanih nadjeva, meni je omiljeni nadjev slani sir feta ili ABC sirni namaz, a od slatkih svi mogući nadjevi! Punite od šireg dijela žličicom, pritisnite dobro da nadjev ne iziđe van tijekom pečenja i zarolajte u pužiće, odnosno, u formu kroasana. Složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i pustite da kroasani se dižu jedno 30 – 45 min.

6. Upalite pećnicu da se grije i u međuvremenu premažite kroasane smjesom od jednog jaja i soli te posipajte sezamom ili nekim drugim sjemenkama koje volite (kod slanih kroasana).

7. Pecite na 200° C jedno 20-25 minuta, odnosno dok kroasani ne poprime lijepu, zlatnu boju.

Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu.

Komentari 4
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Vesnafr 09:22 16. Rujan 2015.

    Super recept. Što je manitoba brašno i gdje ga kupiti u Zagrebu?

  • zagreb308 08:00 27. Listopad 2014.

    Svaka čast i hvala za trud..ali..2 sata !? Pa samo bi se s odojkom ili jankom tak dugo bavil.. Meni je krosan u Konzmu (oko 2 i nešto kn) sasvim ok. Svako dobro gdijakov@gmail.com