Kolumne 02. rujna 2016.

Lažni bolonjez: Brzonjez s njokima!

Bolognese
foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne znam kako vama, ali meni se stoput dogodilo da kupim tavu pa onda tražim savršeni recept za skuhati u njoj. Isto tako ponekad nađem recept za glavno ili prilog i onda ga treba nadopuniti nečim slasnim da može zasjati u pravom svjetlu - započinje priču o Brzonjezu naša vjerna blogerica...

Ovo je priča o takvom slučaju i mom najdražem umaku koji je sposoban nadopuniti svaki prilog, od kriške kruha ili tortilje do najfinijih rukom vučenih rezanaca.

Ukusan, jednostavan i nevjerovatno brze pripreme, a ujedno i vrlo zadovoljavajuć snažnim umami okusom, a bez dodanih aditiva ili egzotičnih sastojaka. Mislim da ga ime malo izdaje – brzonjez – ali također mu izvrsno pristaje; ekstremno brz, na tragu bolonjeza, mnogi puta spas kad mi zatreba večera uz koju će i dijete zadovoljno mljackati.

Bolognese | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Priča počinje od njoka - i to ne bilo kakvih njoka nego njoka s okarom. Tražeći još kakvu zanimljivu primjenu okari nakon što smo skuhali sojino mlijeko i od dijela napravili hamburgere s okarom, nabasala sam na ovaj odličan recept za okara-njoke na The Airy Way.

Moja okara nije bila još vruća, ali sam je ubacila na minutu u mikrovalnu i začas zagrijanu zamiješala sa brašnom (toliko brašna da se poveže smjesa) – i za deset minuta imala njoke spremne za kuhanje.

Stavivši vodu za njoke da se zagrije bacila sam se na brzonjez.

Potrebno (2 porcije):

  • 1 žličica ulja manji luk češanj češnjaka
  • 120 g mljevenog mesa
  • naribana mrkva (70 g)
  • na sitne kockice nasjeckano pola paprike (80 g)
  • sol (vegeta)
  • papar
  • sušeni feferoni
  • 1 dl pasate (paradajz umaka iz tetrapaka)

Priprema:

  1. Na ulju kratko povenuti nasjeckani luk i češnjak, ubaciti meso i istrgati ga kuhačom na male dijelove da brzo ispari iz njega voda i da se koncentrira okus.
  2. Dodati naribanu mrkvu, nasjeckanu papriku i začine po želji, izmiješati i kratko pokriti pokopcem da povrće brzo pusti vodu.
  3. Dinstati oko tri minute pa dodati pasatu, izmiješati i pokriveno dinstati još minutu i probati.
  4. Ako volite više tekući umak dodajte još malo pasate ili vode po želji, ako ćete ga koristiti za bruskete ili punjenje tortilja (ili nadjev za pizzu, posut sa malo sira mmmmljac) još ga malo zgusnite da ne bude premokar.
  5. Dotjerati okus i poslužiti, ovaj put uz njoke.

Za ovih desetak minuta pripreme skuhali su se i njoki (u slanoj vodi, minutu nakon što isplivaju vadite šupljikavom žlicom ravno na tanjure) i uz ovaj brzonjez bili su vrući, šareni, slasni i zaista prava porcija i pol!🙂 

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.