Kolumne 24. veljače 2015.

Limun, ricotta, mascarpone pita

Limun, ricotta, mascarpone pita
foto: Tihana Topčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Drugi puta ću isprobati kombinaciju sa crvenim narančama, jer mislim da će ta kombinacija biti ubojita!

Obožavam deserte sa sirom! Bilo kakvim... svježim, mascarponeom, ricottom... Volim tu "sirastu" notu, još ako joj se doda onaj "citrusni" touch, u raju sam! :)

Ovoga puta nisam štedjela, pa sam stavila kombinaciju mascarponea i ricotte, te dodala limun i naravno, čokoladu... :) ništa bez nje!

Drugi puta ću isprobati kombinaciju sa crvenim narančama, jer mislim da će ta kombinacija biti "ubojita"! :)

Limun, ricotta, mascarpone pita 

Tijesto:

  • 1 pakiranje Grand Cereale keksa
  • 6 žlica maslaca

Krema:

  • 1/4 šalice kakaa
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • 2/3 šalice mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 170 g tamne čokolade
  • 2 žlice maslaca
  • 4 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 šalica ricotte
  • 225 g mascarponea
  • 1/3 šalice šećera
  • 3 jaja
  • Korica 2 limuna, sok 1 limuna
  • Slatko vrhnje (za šlag)

Kandirani limuni:

  • 2/3 šalice šećera
  • 3/4 šalice vode
  • 1 limun (tanko narezane kriške) 

Priprema:

Tijesto:

1. Zagrijemo pećnicu na 190 C. Kekse dobro u blenderu usitnimo. Dodamo otopljeni maslac i miješamo dok ne dobijemo vlažnu smjesu.

2. Prebacimo u kalup (promjera cca 20cm) i dobro smjesu pritisnemo žlicom za dno i po rubovima.

3. Stavimo u pećnicu na 10-12 min (dok lagano ne posmeđi). Izvadimo i smanjimo pećnicu na 175 C.

Krema:

1. Na pari otopimo kakao, smeđi šećer, mlijeko, sol i pola razlomljene čokolade i miješamo cca 5 min dok se čokolada ne otopi. Maknemo s vatre i dodamo ostatak čokolade, maslac i ekstrakt vanilije.

2. U drugoj zdjeli mikserom dobro razradimo ricottu, mascarpone, šećer, jaja, 2 žličice ekstrakta vanilije, koricu i sok od limuna.

3. Dio čokolade smjese prelijemo preko keksi, zatim prelijemo dio smjese ricotte i mascarponea, pa opet čokoladnu i na kraju ostatak sirne. Nožem promiješamo da dobijemo nešto slično mramornoj strukturi.

4. Pečemo cca 30-35 min. Smjesa kad ju izvadite treba biti malo "pudingasta".

Kandirani limuni:

1. Pomiješamo šećer i vodu i kuhamo na laganoj vatri 3-4 min, dok se šećer ne otopi. Dodamo narezane kriške limuna i kuhamo cca 10-ak min.

2. Izvadimo kriške na papir za pečenje i ostavimo da se ohlade. Kad se pita skroz ohladila, dodamo razarađeno slatko vrhnje i kriške limuna.

Dobar tek! 

 

Tihanu možete pratiti na njenom blogu i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.