Obožavam deserte sa sirom! Bilo kakvim... svježim, mascarponeom, ricottom... Volim tu "sirastu" notu, još ako joj se doda onaj "citrusni" touch, u raju sam! :)
Ovoga puta nisam štedjela, pa sam stavila kombinaciju mascarponea i ricotte, te dodala limun i naravno, čokoladu... :) ništa bez nje!
Drugi puta ću isprobati kombinaciju sa crvenim narančama, jer mislim da će ta kombinacija biti "ubojita"! :)
Limun, ricotta, mascarpone pita
Tijesto:
- 1 pakiranje Grand Cereale keksa
- 6 žlica maslaca
Krema:
- 1/4 šalice kakaa
- 1/3 šalice smeđeg šećera
- 2/3 šalice mlijeka
- 1/4 žličice soli
- 170 g tamne čokolade
- 2 žlice maslaca
- 4 žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica ricotte
- 225 g mascarponea
- 1/3 šalice šećera
- 3 jaja
- Korica 2 limuna, sok 1 limuna
- Slatko vrhnje (za šlag)
Kandirani limuni:
- 2/3 šalice šećera
- 3/4 šalice vode
- 1 limun (tanko narezane kriške)
Priprema:
Tijesto:
1. Zagrijemo pećnicu na 190 C. Kekse dobro u blenderu usitnimo. Dodamo otopljeni maslac i miješamo dok ne dobijemo vlažnu smjesu.
2. Prebacimo u kalup (promjera cca 20cm) i dobro smjesu pritisnemo žlicom za dno i po rubovima.
3. Stavimo u pećnicu na 10-12 min (dok lagano ne posmeđi). Izvadimo i smanjimo pećnicu na 175 C.
Krema:
1. Na pari otopimo kakao, smeđi šećer, mlijeko, sol i pola razlomljene čokolade i miješamo cca 5 min dok se čokolada ne otopi. Maknemo s vatre i dodamo ostatak čokolade, maslac i ekstrakt vanilije.
2. U drugoj zdjeli mikserom dobro razradimo ricottu, mascarpone, šećer, jaja, 2 žličice ekstrakta vanilije, koricu i sok od limuna.
3. Dio čokolade smjese prelijemo preko keksi, zatim prelijemo dio smjese ricotte i mascarponea, pa opet čokoladnu i na kraju ostatak sirne. Nožem promiješamo da dobijemo nešto slično mramornoj strukturi.
4. Pečemo cca 30-35 min. Smjesa kad ju izvadite treba biti malo "pudingasta".
Kandirani limuni:
1. Pomiješamo šećer i vodu i kuhamo na laganoj vatri 3-4 min, dok se šećer ne otopi. Dodamo narezane kriške limuna i kuhamo cca 10-ak min.
2. Izvadimo kriške na papir za pečenje i ostavimo da se ohlade. Kad se pita skroz ohladila, dodamo razarađeno slatko vrhnje i kriške limuna.
Dobar tek!