Kolumne 04. kolovoza 2014.

Mirisi tradicije i Korčule na tanjuru

naslov kruh.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Đurđica Protić za izazov Inspirirano morem pripremila je dva jela za koja ju je inspirirala Korčula na kojoj ljetuje već godinama i s kojom je obiteljski povezana. Riječ je o blatskoj popari koja se priprema od više vrsta ribe i lumbliji - slatkom kruhu koji ima svoju priču.

Lumblija se peče u Blatu i Vela Luci u pravilu oko Svih svetih. Naziv "lumblija" dolazi iz francuskog ne m“oublie pas ili na engleskom "don`t forget me". Legenda kaže da se, u vrijeme kada je Napoleon bio na prostoru otoka Korčule, njegov vojnik zaljubio u djevojku iz Blata. No, on je morao otići i ispekao je specijalni slatki kruh, te rekao djevojci "ne m“ouble pas" . Danas se lumblija peče u spomen na one kojih više nema, a još uvijek je tajna zašto se tradicija zadržala na tako ograničenom području. Inače, lumbliju se preporučuje poslužiti kad odstoji najmanje jedan dan.

Lumblija

Sastojci:


1000- 1500 grama brašna
2 svježe kockice kvasca / ili 3 suha
1,5 dcl mlijeka
300 šećera
2-3 vanili šećera
1 dcl maslinovog ulja
100 grama sjeckanih badema ili lješnjaka
100 gram oraha sjeckanih
100 grama grožđica namočenih u "varenik ", ili prošeku ili rumu
Mljeveni muškatni oraščić, klinčić i cimet
Anis, koromač
Ribana korica limuna i naranče
Malo soli
Začine možete sitno samljeti u mlinčiću za kavu ili mužaru. Karakteristični začini daju poseban okus lumbliji.

Priprema:

1. Kvasac otopiti u mlakom mlijeku i šećeru.
2. U suhu smjesu ( brašna, šećera, začina) dodajte sjeckane bademe, ocijeđene grožđice, maslinovo ulje. Kada tijesto uzraste , podijelite na četiri do pet malih kruščića.
3. Peći na temperaturi 150-180 stupnjeva oko 40-50 minuta. Pečene lumblije prije nego se potpuno ohlade premažemo "varenikom" ili prošekom, ili rumom i posipamo šećerom.

Blatska popara

Sastojci:

1 kg ribe ( škrpin,ugor, oslić, bodeći)
1 dcl maslinovog ulja
1 velika glavica luka
5-6 češnja češnjaka
3 grančice peršina
Sol, papar
1 dcl bijelog vina
1 žlica konzerve rajčica

Priprema:

1. Očistite, operite, osušite ribu i narežite na fete.
2.  Kapulu narežite na polumjesece, zapržite na ulju dok luk ne omekša. Nakon toga dodati narezanu ribu, sve skupa lagano pržiti.
3. Dodajte papar, sol, peršin, češnjak, bijelo vino, 1 žlicu konzerve( razmutite je u 1 dcl vode).
4. Dodati krumpir na fete. Ako imate više ribe i krumpira mogu se napraviti dva sloja ( riba, krumpir, riba, krumpir) i kuhati na jakoj vatri 10 minuta. Količina vina i vode mora pokriti ribu i krumpire. Nakon tih deset minuta smanjite vatru i pokriveno kuhajte još 20 - ak minuta.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.