Kolumne 22. ožujka 2016.

Monkey Bread ili Majmunski kolač!

Majmunski kolač
foto: Tihana Topčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Eto, postoji i to! Monkey Bread iliti Majmunski kruh/kolač je zapravo slatka verzija pull apart kruha u obliku kuglofa, od cimeta i meda.

Ovaj je kolač zuzetno sladak, ljepljiv, mirišljav, mekan. Super je kod njega što ga ne režete, nego trgate.

Najslađe od svega je da me komadi koji se trgaju - podsjećaju na mini buhtlice.

Majmunski kolač | Author: Tihana Topčić foto: Tihana Topčić

Recept:
550 g glatkog brašna
50 g šećera
1 žličica soli
1 vrećica suhog kvasca 
250 g rastopljenog maslaca
250 ml mlakog mlijeka

Preljev:
50 g otopljenog maslaca
50 g meda

Posip:
200 g šećera
2 žličice cimeta

Majmunski kolač | Author: Tihana Topčić foto: Tihana Topčić

Postupak:

  1. Kvasac otopiti u malo mlijeka, sa žličicom šećera i žličicom brašna
  2. Brašno pomiješati sa šećerom, solju, rastopljenim maslacem, dignutim kvascem, te sve zajedno razraditi mikserom, spiralnim nastavcima za tijesto
  3. Dodavati postepeno mlijeko, možda vam neće trebati svih 250 ml (gledajte teksturu tijesta, treba biti mekano i lagano ljepljivo, gotovo je kada se počne odvajati od zdjele)
  4. Pokriti krpom, te ostaviti na toplom da se diže sat vremena
  5. Lagano premijesiti, te izvaljati na debljinu cca 5 mm
  6. Razrezati tijesto na manje kvadratiće, napraviti od svakog manju kuglicu (promjera cca 2-3 cm)
  7. Maslac zajedno s medom otopiti na laganoj vatri, a šećer pomiješati s cimetom
  8. Svaku kuglicu uroniti u maslac s medom, te uvaljati bogato u mješavinu šećera s cimetom
  9. Slagati kuglice jednu do druge, i jednu na drugu, dok vam ih ne ponestane
  10. Ostaviti još 15-tak minuta da se dižu u kalupu
  11. Peći 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 C 
  12. Ostaviti da se ohladi i izvaditi iz kalupa

 

Dobar tek! 

Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.