Kolumne 29. kolovoza 2016.

Nevjerojatno lako: Napravite svoj domaći maslac od kikirikija

Kikiriki maslac
foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Maslac od kikirikija ili, kako ga “po američki” češće zovemo: kikiriki maslac vrlo je lako napraviti kod kuće. Sve što zapravo trebate od sastojaka je sami kikiriki, a imate li multipraktik (ili snažni blender) u nekoliko minuta od kikirikija dobijete divni namaz, kremast poput maslaca.

S poznavanjem postupka dobijete potpunu kontrolu toga što ide u vaš kikiriki maslac. Kikiriki koji odaberete može biti bio ili najjeftiniji, može biti unaprijed pržen i začinjen ili ga možete sami pržiti i dodavati začine po želji – ali koju god opciju odabrali postupak priprave maslaca od odabranog kikirikija biti će uvijek isti: ubacite kikiriki u sjeckalicu i nakon nekoliko minuta uživate u namazu ili svježem sastojku za vaš satay specijalitet.

No, ne morate se tu zaustaviti! Možete isprobati na isti način napraviti i maslace od miješanih orašaca – dio kikirikija i dio suncokreta na primjer, ili pola-pola kikiriki i lješnjaci. Žlica kvalitetnog nezaslađenog kakao praha i dvije žlice meda ili agave nektara dati će vam namaz na pragu kikiriki nutelle, a mjerilo kojim se trebate voditi vaše je nepce (ili kupaonska vaga s obzirom da je svježem maslacu bio on sladak ili slan vrlo teško odoljeti).

Jedini kaveat kod priprave ovog maslaca je da ne pripremate velike količine odjednom ako ih ne namjeravate relativno brzo pojesti (za oko 2-3 tjedna) jer, budući da ne sadrže nikakve konzervanse, stajanjem će izgubiti na okusu i mogu postati užegli.

Kikiriki maslac | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Potrebno (za jednu malu teglicu, 200 g): 

  • 200 g kikirikija, prženog
  • Začini po želji: 1/4-1/2 žličice soli ako je kikiriki bio potpuno nezačinjen sladilo po izboru, ako volite sladak kikiriki maslac
  • čili
  • cimet
  • mješavina 5 začina ili štogod mislite da bi dobro odgovaralo profilu vašeg maslaca

Postupak:

  1. Odvagnite odabrani kikiriki i usipajte ga u zdjelu multipraktika.
  2. Uključite sjeckalicu i pustite da sjecka minutu-dvije, a zatim zaustavite i uz pomoć silikonske spatule ili sličnog pomagala malo promiješajte smjesu i stavite je bliže noževima da mogu lijepo ujednačeno usitnjavati.
  3. Nakon minutu-dvije hlađenja motora sjeckalice dok vi promiješate smjesu ponovo uključite sjeckalicu na minutu pa provjerite koliko je usitnjeno, promiješajte i odlučite treba li vam joj finija smjesa ili je vaš maslac gotov.
  4. Ako želite hrskavi kikiriki maslac nakon pola minute usitnavanja (na početku) izvadite 1-2 žlice krupno mjevenog kikirikija i stavite sa strane i zatim kad ostatak smjese bude kremast prema vašim mjerilima dodajte ovaj odvojeni i samo kratko pomiješajte.
  5. Ovo je također i vrijeme za dodavanje ostalih začina ako ih dodajete – kad je maslac već dosegao glatkoću koju želite samo kratko promiksajte dodatke da se potpuno umiješaju
  6. Ja sam ovdje poslikala smjesu u sjeckalici u nekoliko vremenskih točki da ilustiram postupak i, iako vaša sjeckalica možda brže ili sporije bude napredovala kroz korake – oni će uvijek biti isti:
    cijeli kikiriki – na početku
    mljeveni – nakon 0.5 minute
    gusta, ljepljiva mljevena masa koja se još rasipa – nakon 1.5 minute
    kugla kao tijesto – nakon nakon 2.5 minute
    gruba pasta – nakon 3.5 minute
    fini maslac sa samo pokojom sićušnom kvržicom – nakon 4.5 minute ukupno od početka mljevenja
Kikiriki maslac | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

U mom slučaju za maslac na fotografijama ja sam odabrala prženi slani kikiriki koji najviše volim grickati, bez ikakvih dodatnih začina. Takav kikiriki maslac meni je izvrstan i u slatkim i u slanim kombinacijama – od toga da bude dio marinade za satay piletinu do domaćih napolitanki sa kikiriki malacem i baterskoč (orig. eng. butterscotch) umakom.

Svaka ta jestvina uz pomoć kikiriki maslaca postaje prava porcija i pol u kojoj uživam i stalno joj se vraćam. Isprobajte ga i vi i slobodno javite kako je vama uspio.

Uživajte!

*Ako nemate multipraktik stvar ce biti nešto teža, ali male količine istim postupkom možete proizvesti i ako kikiriki snažno istučete u mužaru ili uz pomoć suribachi zdjelice – no iako moguće dosta je zahtjevno postići potpuno kremastu strukturu namaza.

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.