Špajza Gastro zvijezda 13. listopada 2017.

Palačinke od kelja punjene grahom i muškatnom tikvom

Palačinke
foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Darko Kontin dugogodišnji je food bloger koji je kroz godine stekao neslužbenu titulu najpopularnijeg amaterskog gastronomskog znalca. Njegovi recepti su jednostavni i pristupačni te ih baš zbog toga posebno volimo, a često i rekreiramo u vlastitim kuhinjama. Ubaci Darko ponekad i koji egzotični detalj te je upravo takav i njegov recept za ove zelene palačinke... Jednostavno ga morate isprobati!

Iako mi ne treba posebna motivacija za pripremu jela s keljom, pošto ga jako volim, vidjevši fotografiju ovih palačinki na Petit World Citizen stranici - apetit za keljom mi se posebno povećao...

Već drugi dan glavica kelja je bila kupljena, a recept uz nekoliko osobnih izmjena i prilagodbi je bio pripremljen i isproban.

Cijeli ovaj ručak je zapravo jako zdrav, pun povrća i vitamina i svih blagodati koje nam jesen donosi uz to što je i izuzetno ukusan.

Palačinke od kelja zbog dekorativne zelene boje možete koristiti s bilo kojom vrstom punjenja koja vama po ukusu najbolje odgovara, pa čak i sa slatkim punjenjima ako volite malo eksperimentirati s okusima.

Sastojci:

ZA PALAČINKE (4-5 kom):

  • Kelj 90 g
  • Jaje 2 kom
  • Voda 75 ml
  • Peršin desetak listova
  • Poriluk 30 g
  • Polubijelo pšenićno brašno 185 g
  • Mlijeko 200 ml
  • Maslac 25 g
  • Sol
  • Limunova trava prstohvat 

ZA PUNJENJE:

  • Muškatna tikva 330 g
  • Maslinovo ulje 100 ml
  • Češnjak 3 režnja
  • Bijeli grah 200 g
  • Kiselo vrhnje 200 ml
  • Sol, papar

Palačinke | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Recept 

  1. U multipraktik stavite narezane listove kelja, 2 cijela jaja, vodu, pola šake svježih listova peršina, poriluk, polubijelo pšenično brašno, 200 ml mlijeka, maslac te sol i limunovu travu.
  2. Pustite sve da se izblenda u jednoličnu gustu smjesu koju zatim pokrijte i odložite u hladnjak na 120 minuta.
  3. Smjesa bi trebala biti gusta kao za obične palačinke.
  4. Ako je pregusta palačinke će vam ispasti deblje i teško će se bez pucanja motati.
  5. Pa u tom slučaju slobodno s još malo mlijeka razrijedite smjesu prije pečenje.
  6. Ispecite palačinke kao i obične na vrućoj tavi s par kapi ulja ili maslaca.
  7. Muškatnu tikvu očistite i narežite na trakice.
  8. Premažite ih s maslinovim uljem i češnjakom, posolite i popaprite te stavite peći u pećnicu dok ne postanu mekane.
  9. Bijeli grah skuhajte.
  10. Kada je grah kuhan, a tikva pečena na malo ulja prepržite češnjak na tavi.
  11. Dodajte kuhani grah i malo poriluka. Kada grah počinje dobivati smeđu boju dodajte začine (sol i papar po želji) te na kraju uz grah dodajte i pomiješajte tikvu.
  12. Vruć grah i tikvu zamotajte u palačinke od kelja i poslužite uz bijeli umak.
  13. Bijeli umak napravite tako da kiselo vrhnje pomiješate s malo maslinova ulja i češnjaka te ga razrijedite s limunovim sokom.
  14. Po želji ga možete dodatno začiniti sa soli.

Dobar tek!

Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharica te na Facebook stranici.

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr


Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.