Kolumne 23. prosinca 2015.

Pivski mjehurić Vol 2%: Pozoj, Zmajska pivovara

Pozoj - Zmajska pivovara
foto: Pivski Mjehurić
gastro postao gastro.24sata.hr
Postoji nekoliko razloga zbog kojih sam se zaljubila u craft piva, a ova je pivovara prvi, glavni i najvažniji. U njenoj prvoj godini postojanja, najveći svjetski pivski portal Ratebeer svrstao je našu Zmajsku u 10 najboljih novootvorenih pivovara U SVIJETU, a njihovo pivo Porter među 15 najboljih svjetskih portera. E, to je uspjeh!

Danas ću se osvrnuti na treće po redu pivo Zmajske pivovare - Pozoj. Naravno, po vremenu izlaska... Kao mali uvod moram reći da mi okolina i atmosfera jako utječu na doživljaj onoga što jedem ili pijem, tako da je prekrasan mali caffe bar A'e (Siget, Froudeova 1, Zagreb) upotpunio divan osjećaj kojim ovo pivo časti nepce.

Priprema, Pozoj, sad!

Ime piva: Pozoj
Pivovara: Zmajska pivovara
Zemlja, grad: Hrvatska, Zagreb
Stil, vrsta:
IPA - svijetlo, jako ale pivo
Vol% alc.: 7,3% 

Pozoj - Zmajska pivovara  

Dakle, sadržaj boce od 0,33l savršeno se uklapa u prepoznatljivu tulipan čašu Zmajske pivovare. Ima li ove veze s činjenicom da sam žena, ne znam, ali pivo volim piti iz pripadajuće joj čaše, ili ako to nije moguće - onda iz neke bez natpisa. Prilikom točenja „formirala“ se gusta snježno bijela pjena koja je trajala sve dok nisam popila pivo. Prekrasna bistra zlatna boja i osvježavajući voćni miris već daju naslutiti bogatstvo okusa koje će za nekoliko trenutaka poteći grlom.

Ono što odlikuje Pozoj je u prvom redu snažna gorčina hmelja koja će vas obuzeti već pri prvom gutljaju. Kada gorčina malo popusti prepuštate se naletu osvježavajuće arome grejpa. Savršenstvo.

Da ne ispadne da je sve divno, postoji i jedna loša strana Pozoja, a ta je da je deklariran kao sezonsko pivo, što će reći da je limited edition, što će reći da proizvedene količine brzo nestaju. U prošlom sam tekstu završila sa ocjenama, a već sada (poput Bože) preispitujem smisao toga... Kako će biti idući put, ne znam, ali sada Pozoju i Zmajskoj pivovari od srca dajem čistu peticu! I nakon korigiranja s urednikom - ipak i detalje...

Aroma: 4,5
Izgled: 4,9
Okus: 4,6
Aftertaste: 4,5

Ukupno: 4,6 / 5

Želim vam sretne blagdane uz koju litru kvalitetnog piva, a tu je i preporuka za savršen poklon u posljednji tren: Najveći i najbolji izbor kvalitetnih piva - Pivoteka, Stupnička 14, Zagreb.

Do sljedećeg piva, ljubi vas Pivski Mjehurić!

Pivski Mjehurić | Author: Promo foto: Promo
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.