Kolumne 12. siječnja 2016.

Pivski mjehurić Vol 5%: Agram stout i recept za pivski kruščić

Agram stout
foto: Pivski Mjehurić
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blago alkoholna blogerica ne samo da testira najbolja hrvatska piva, nego s pivom i kuha. Danas spaja Agram stout i pivski kruščić!

Pivovara i pivnica Medvedgrad više od dva desetljeća proizvodi pivo - prirodno, čisto, bez konzervansa, poštujući tradicionalni način kuhanja. Zlatni Medvjed, Crna Kraljica, Mrki Medvjed, Dva Klasa, Grička Vještica, Agram Stout, Fakin i Crni Jack su stalna postava pivnice uz koju svako malo izlaze i sezonska izdanja, a sve vam je to dostupno u pivnicama u Tkalčićevoj, na staroj Samoborskoj i u Ilici. Dakle, Agram Stout... 

Agram stout 

Ime piva: Agram Stout
Pivovara: Pivovara i pivnica Medvedgrad
Zemlja, grad: Hrvatska, Zagreb
Stil, vrsta: Stout
Vol% Alc: 5,5% 

 

Već pri samom istakanju piva u čašu možete okusiti kremastu gustoću. Prekrasna, gusta pjena boje kave, miris slada, kave, tamne čokolade. Boja mrklo crna, gotovo neprozirna. Kod Stouta morate paziti da ga ne pijete prehladnog, jer tek se na optimalnoj temperaturi (12°C) oslobode svi okusi i arome. Na početku se osjeti ugodna gorčina koja se zadrži na nepcima, a trenutak dva kasnije preplave vas arome tamne čokolade, pržene kave, slada, nešto dimljeno, karamelasto. Malo slatkasto i savršeno izbalansirano s onom gorčinom na početku. Jako, jako pitko... Moje grlo kaže - baršunasto.

Aroma 4,3
Izgled 4,5
Okus 4,3
Aftertaste 4,3
Ukupno: 4,4

Uz pivo je uvijek poželjno u blizini imati neki zalogajčić. Ništa konkretno, onako za bacit u kljun, nazovimo ga - pivski kruščić!

Za pripremu ćete morati odvojiti 25 minuta.

Agram stout | Author: Pivski Mjehurić foto: Pivski Mjehurić

Od namirnica vam je potrebno:

200 g sirnog namaza
168 g mozzarelle
50 g parmezana
1 žlica kukuruzne krupice
1,5 dcl Agram Stouta
Pola žličice češnjaka u prahu
1 žličica soli
500 g tijesta za pizzu
150 g slanine (ispržene i isjeckane na kockice)
Malo rastopljenog maslaca

Sir, mozzarelu, parmezan, kukuruznu krupicu, pivo, češnjak i sol stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika i stavite na papir za pečenje. Smjesu razmažite sredinom tijesta, pospite nasjeckanom slaninom (sačuvajte oko 2 žlice). Svaku stranu tijesta preklopite prema sredini i stavite na lim za pečenje. Premažite rastopljenim maslacem, pospite preostalom slaninom i pecite na 220 dvadesetak minuta. Savršen zalogajčić od Stouta sa Stoutom!

Do idućeg piva, ljubi vas vaš Pivski Mjehurić. Pivili! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.