Kolumne 03. ožujka 2016.

Pivski Mjehurić Vol 9%: 13 fascinantnih činjenica o pivu

Pivo
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Medeni mjesec, žene s velikim grudima, marihuana, Obama: vjerovali ili ne, zajednički nazivnik im je – pivo!

Koliko ste puta na prvom dejtu nakon deset minuta ostali bez tema za razgovor? Doduše, u današnje je vrijeme ipak lakše naći nešto zajedničko, jer nam društvene mreže omogućuju da unaprijed saznamo koji su životni interesi osobi „X“. Ali ako niste stalker, nemate za to vremena ili vam se jednostavno ne da, za vas smo istražili i sastavili popis 13 manje poznatih činjenica o pivu kojima ćete impresionirati svakog pivoljupca. Dobro, možda ne baš impresionirati, ali svakako će popuniti one trenutke neugodne tišine dok smišljate novu temu za razgovor.

1. Prije 4000 godina u Babilonu je bila tradicija da otac mladenke mjesec dana nakon vjenčanja opskrbljuje zeta medovinom u koju se zbog gorčine znao dodavati hmelj, pa je možemo smatrati prethodnicom piva. U svakom slučaju zbog tih mjesec dana „medenog piva“ do danas je ostao naziv 'honeymoon'. Ok, ali možda je ipak bolje da ne spominjete medeni mjesec na prvom dejtu da ne bi bio i posljednji.

2. Alan Duane Eames – američki antropolog tvrdio je da je našao najstariju reklamu za pivo na kamenoj ploči koja datira oko 4000 prije Krista. Na ploči je navodno prikazana žena bez glave s velikim grudima, koja u svakoj ruci drži pehar piva, a slogan je bio: 'Pijte Elbu, pivo sa srcem lava".

3. E sad, tu njegovu teoriju podržava i činjenica da su prvi profesionalni pivari bile ustvari ŽENE. S naglaskom da je društvo zahtijevalo da te žene budu iznimno lijepe.

Pivo | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

4. U Starom Babilonu su toliko ozbiljno shvaćali kuhanje piva, da su za kaznu za loše pivo utopili pivara u istom... Ako ste do sada pratili tekst – bila je to pivarka.

5. Znate li da je hmelj biljka penjačica iz porodice Cannabaceae - praktički sestrična od marihuane? (Već vam je draže pivo, ha?)

6. U RH se godišnje po glavi stanovnika popije oko 87 litara piva što nas drži na 9. mjestu u svijetu. (Podatak je iz 2014 tako da slobodno dodate koju litru više)

7. A da pivo nije piće samo za radničku klasu i rokere, dokazuje i White House Honey Ale – prvo predsjedničko pivo proizvedeno 2011. u Bijeloj Kući na zahtjev samog Baracka Obame. Do danas su proizveli i dodatne tri vrste: White House Honey Blonde Ale, White House Honey Porter i White House Honey Brown.

8. Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše. Ovo je možda zgodno spomenuti prije nego otpijete posljednji gutljaj.

9. 0,3l piva ima manje kalorija nego sok od jabuke (pa si vi mislite).

10. Najstariji pisani recept je recept za... pivo!

11. Steven Petrosino drži rekord u brzini ispijanja litre piva. Štef je svoju kriglu 1977. godine ispio u roku od 1,3 sekunde i upisao se u Guinnessovu knjigu rekorda. 1,3 sekunde!

12. O pozitivnim učincima piva za zdravlje mogli bismo raspravljati satima - pivo vas, naime, čini pametnijima. Istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine kaže da žene koje piju pivo (u umjerenim količinama) imaju bolju sposobnost zapažanja i pamćenja od onih koje ne piju. 0,3l piva dnevno u tijelu stvara dovoljnu količinu plazma antioksidansa koji sprječavaju srčane bolesti. Tamno je pivo dobar izvor topivih vlakana koji pomažu sniziti razinu lošeg kolesterola u krvi. Spojevi u hmelju usporavaju oslobađanje kalcija u kostima, što pridonosi smanjenoj opasnosti od pojave bubrežnih kamenaca. Pivo je prirodni lijek za vašu kožu. Dodajte dvije šalice piva u toplu kupku i pomoći će kod psorijaze i drugih kožnih bolesti zahvaljujući hmelju. Jedno hladno pivo dnevno i kosti će vam biti zahvalne. Tajna je u siliciju, koji potiče proizvodnju kolagena, a koji pak povećava gustoću kostiju i održava zglobove fleksibilnijima.

13. E sad... na kraju ovog pametovanja svakako spomenite da ste nedavno pročitali članak u kojem kažu da je „znanstveno“ dokazano da ženama pivo pomaže kod prirodnog povećanja grudi. Ako je vaš sugovornik na trenutak i odlutao mislima, ovo ga je sigurno vratilo i opet vas pozorno sluša. Vjerojatno će odmah naručiti i novu rundu.

Pivo | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pivska događanja ovih dana:

- Da bi se ova pivska priča odigrala u pravom okruženju dođite ovaj četvrtak 03. ožujka u Pivnicu Medvedgrad, Ilica 49, gdje će biti premijera novog/starog Tamnog Dva Klasa. Tamno, aromatično pšenično pivo karakterističnog mirisa i okusa s dodatkom karameliziranog slada.

- U caffe baru All IN, Draškovićeva 31, Pivovara i Pivnica Medvedgrad gostovat će s točenim Fakinom. Radi se o specifičnom India Pale Ale pivu bogatog okusa, prekrasne zlatne boje, neodoljive arome te pripitomljene gorčine.

- A u Craft Roomu, Opatovina 35, odvija se premijera novog piva sjajne Križevačke Pivovare – pšenična Šenka! Dođite, probajte, uživajte!

P.S. Znate li što se dogodi kada u kriglu piva ubacite slani kikiriki!? Neću vam sve odati. Provjerite sami.

Do idućeg piva, ljubi vas vaš Pivski Mjehurić, pivili!!!

Pivski Mjehurić možete pratiti na njenoj FB stranici

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.