Kolumne 27. ožujka 2016.

Poklon proljeću: Jagodasto-čokoladna pita

Jagode i čokolada
foto: Anastazija Makjanić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusna pita punjena čokoladom i obogaćna ukusnim i sočnim jagodama, recept je kao stvoren za proljetne dane.

Ako želite dan osvježiti finim i jednostavnim receptom, ovaj je kao stvoren za vas!

Sastojci za tijesto:

  • 240 g brašna (pola glatko, pola oštro)
  • 1 jaje
  • 130 g maslaca
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 60 g kakaa
Jagode i čokolada | Author: Anastazija Makjanić foto: Anastazija Makjanić

Sastojci za nadjev od jagoda:

Sastojci za nadjev od čokolade:

  • 200 g tamne čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja

Postupak:

  1. Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesite prhko tijesto te ga zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
  2. Za to vrijeme jagode narežite na ploškice i stavite ih kuhati 10-ak minuta zajedno za limunovim sokom i vanilinim šećerom.
  3. Dodatno po potrebi usitnite sa štapnim mikserom i kuhajte još 5 minuta.
  4. Želatinu prelijte za 3 žlice hladne vode. Ostavite je da nabubri pa umiješajte u jagode.
  5. Nadjev od jagoda ostavite da se hladi, a pećnicu zagrijte na 180°C. Tijesto za pite razvaljate između dva papira za pečenje te ga premjestite u kalup za pite.
  6. Istapkajte tijesto prstima i izbodite ga sa vilicom. Pecite 20 minuta.
  7. Na pečeno tijesto izlijte nadjev od jagoda i pustite da se dobro stisne.
  8. Čokoladu otopite sa malo slatkog vrhnja, a ostatak slatkog vrhnja istucite u čvrsti šlag.
  9. Otopljenu i ohlađenu čokoladu umješajte u šlag te prelijte preko nadjeva od jagoda.
  10. Ukrasite dodatno jagodama po želji i ostavite da se lijepo stisne preko noći.

U slast! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.