gastro postao
Ukusna pita punjena čokoladom i obogaćna ukusnim i sočnim jagodama, recept je kao stvoren za proljetne dane.
Ako želite dan osvježiti finim i jednostavnim receptom, ovaj je kao stvoren za vas!
Sastojci za tijesto:
- 240 g brašna (pola glatko, pola oštro)
- 1 jaje
- 130 g maslaca
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 60 g kakaa
Sastojci za nadjev od jagoda:
- 400 g svježih jagoda
- 2 žlice soka od limuna
- 2 vanilin šećera
- 1 želatina
Sastojci za nadjev od čokolade:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
Postupak:
- Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesite prhko tijesto te ga zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
- Za to vrijeme jagode narežite na ploškice i stavite ih kuhati 10-ak minuta zajedno za limunovim sokom i vanilinim šećerom.
- Dodatno po potrebi usitnite sa štapnim mikserom i kuhajte još 5 minuta.
- Želatinu prelijte za 3 žlice hladne vode. Ostavite je da nabubri pa umiješajte u jagode.
- Nadjev od jagoda ostavite da se hladi, a pećnicu zagrijte na 180°C. Tijesto za pite razvaljate između dva papira za pečenje te ga premjestite u kalup za pite.
- Istapkajte tijesto prstima i izbodite ga sa vilicom. Pecite 20 minuta.
- Na pečeno tijesto izlijte nadjev od jagoda i pustite da se dobro stisne.
- Čokoladu otopite sa malo slatkog vrhnja, a ostatak slatkog vrhnja istucite u čvrsti šlag.
- Otopljenu i ohlađenu čokoladu umješajte u šlag te prelijte preko nadjeva od jagoda.
- Ukrasite dodatno jagodama po želji i ostavite da se lijepo stisne preko noći.
U slast!