Čoko torta s jagodama (bez brašna)
Sastojci:
- 300 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 130 g maslaca
- 6 jaja
- 2 žličice instant kave
Sastojci za nadjev od jagoda:
- 180 g jagoda
- 140 g šećera
- Sok od 1 limuna
- 250 ml slatkog vrhnja
- 2 listića želatine
Priprema:
1. Čokoladu s maslacem otopite na pari, a jaja odvojite na žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke pjenasto izmiksajte, a žumanjke lagano umiješajte u smjesu čokolade i maslaca. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, lagano sa špatulom umiješajte i bjelanjke.
2. Pećnicu zagrijte na 140°C. Protvan promjera 18 cm obložite papirom za pečenje, a izvana aluminijskom folijom. Čokoladni biskvit se peče u vodenoj kupelji pa stoga protvan stavite u veću tepsiju koju ćete napuniti s vodom do visine pola biskvita. Biskvit pecite 30 minuta, a nakon toga pustite da se dobro ohladi.
3. Za to vrijeme napravite pire od jagoda. Jagode zajedno sa 100 grama šećera i sokom 1 limuna stavite kuhati na srednje jaku vatru 10ak minuta. Slatko vrhnje zajedno s ostatkom šećera izmiksajte dok ne dobijete čvrsti šlag.
4. Listiće želatin potopite u hladnu vodu 5 minuta, a zatim ocijedite vodu i umiješajte želatinu u topli pire od jagoda.
5. Pire umiješajte lagano sa špatulom u čvrsti šlag te ga stavite u hladnjak na sat vremena da se dobro ohladi. Premažite čokoladnu tortu s nadjevom od jagoda i dodatno ukrasite jagodama po želji. Uživajte!
Anastaziju možete pratiti na njenom blogu i Facebook stranici.