Kolumne 24. srpnja 2014.

Prutići s paškim sirom

domacica prutici glavna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada smo za temu dobili 'More', nisam morala dugo razmišljati, u frižideru imam paške sireve i odmah sam znala da ću temu spojiti sa sirevima, soli, otokom Pagom i paškom burom.

Paški sir je najcjenjeniji hrvatski sir geografskog podrijetla, proizveden od mlijeka paške ovce. O posebnosti samog sira ne moram puno pisati, kao ni o čudesnoj vegetaciji otoka koja je vrlo oskudna, a opet tako posebna. Sir se lijepo osjeti kroz svaki zalogaj i ako nikako drugačije, makar vas u mislima vodi na more i plažu, gdje uz miris soli u zraku grickate prutiće kao slani snack.

Sastojci:
500 g mekog brašna
250 g maslaca
160 g tvrdog paškog sira (ja sam koristila sir Sirane Gligora)
2 kisela vrhnja
1­2 žličice soli
2 žumanjka
Sjemenke po želji

Priprema:
1. Pripremite si i izvažite sve sastojke.
2. U veću posudu stavite brašno i sol, zatim na sitnu rendu naribajte maslac, pa sir. Dodajte kiselo vrhnje i rukama zamijesite tijesto. Tijesto je potrebno mijesiti nekoliko minuta dok se svi sastojci lijepo ne spoje i dok ne dobijete glatku kuglu tijesta.
3. Tijesto stavite u vrećicu i spremite ga u frižider na 30 minuta.
4. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 2 cm. Režite oblike po želji i stavljajte ih na tepsiju koju ste prethodno obložili masnim papirom za pečenje.
5. Žumanjke malo istucite vilicom i premažite njima prutiće. Po želji ih odozgora još posolite ili posujte sjemenkama sezama, maka ili kima.
5. Pecite ih oko 15­-20 minuta dok ne porumene.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.