Kolumne 12. travnja 2016.

Čisto oduševljenje: Torta od palačinki

Torta-od-palačinki
foto: Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Mille Crêpes je francuska torta koja se sastoji od mnogo slojeva palačinki i kreme.

Odlučila sam je pripremiti u kombinaciji s Linoladom koja je kod mnogih neizostavni namaz kod pripreme palačinki. Uz tortu odlično ide osvježavajući umak od malina koji možete pripremiti i sa svježim i smrznutim malinama. Ako ste vješti u pečenju palačinki, začas ćete složiti ovu ukusnu slasticu.

Sastojci:

Za palačinke:

  • 400 g brašna
  • 4 jaja
  • malo soli
  • 6,5 dl mineralne vode
  • 5,5 dl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • limunova korica

Za kremu:

  • 4 dl vrhnja za šlag
  • 1 kremfix
  • 50 g šećera u prahu
  • 300 g krem sira
  • 200 g Lino lade milk 
Torta-od-palacinki | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

Za umak:

  • 350 g malina
  • 50 g šećera
  • sok polovice limuna 
  • maline za ukrašavanje

Priprema:

  1. Električnim mikserom zamutimo smjesu za palačinke pazeći pritom da smjesa bude jednolična. Palačinke pečemo na malo maslaca. Pustimo da se potpuno rashlade.
  2. Izradimo šlag te mu pri kraju dodamo kremfix i pola šećera da bude čvršći. U odvojenoj posudi električnim mikserom izradimo krem sir, drugu polovicu šećera i Linoladu. U tako pripremljenu smjesu umiješamo šlag.
  3. Slažemo redom palačinke i tanak sloj kreme dok nam ne nestane sastojaka pazeći da sačuvamo dio kreme za gornji premaz. U ovoj fazi tortu završimo s palačinkom. Tortu je potrebno ostaviti u hladnjaku preko noći (ili 10-ak sati) da se stisne. Ukoliko želite da slojevi budu ravnomjerno raspoređeni stavite na nju ravnu plohu i nekakav uteg.
  4. Nakon što je torta odležala u posudu stavite maline, šećer i limunov sok. Zakuhajte tek dok se maline ne raspadnu te protisnite kroz fino sito. Ukrasite tortu sa sačuvanom kremom, malinama i servirajte uz umak.

Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.