gastro postao
Mille Crêpes je francuska torta koja se sastoji od mnogo slojeva palačinki i kreme.
Odlučila sam je pripremiti u kombinaciji s Linoladom koja je kod mnogih neizostavni namaz kod pripreme palačinki. Uz tortu odlično ide osvježavajući umak od malina koji možete pripremiti i sa svježim i smrznutim malinama. Ako ste vješti u pečenju palačinki, začas ćete složiti ovu ukusnu slasticu.
Sastojci:
Za palačinke:
- 400 g brašna
- 4 jaja
- malo soli
- 6,5 dl mineralne vode
- 5,5 dl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- limunova korica
Za kremu:
- 4 dl vrhnja za šlag
- 1 kremfix
- 50 g šećera u prahu
- 300 g krem sira
- 200 g Lino lade milk
Za umak:
- 350 g malina
- 50 g šećera
- sok polovice limuna
- maline za ukrašavanje
Priprema:
- Električnim mikserom zamutimo smjesu za palačinke pazeći pritom da smjesa bude jednolična. Palačinke pečemo na malo maslaca. Pustimo da se potpuno rashlade.
- Izradimo šlag te mu pri kraju dodamo kremfix i pola šećera da bude čvršći. U odvojenoj posudi električnim mikserom izradimo krem sir, drugu polovicu šećera i Linoladu. U tako pripremljenu smjesu umiješamo šlag.
- Slažemo redom palačinke i tanak sloj kreme dok nam ne nestane sastojaka pazeći da sačuvamo dio kreme za gornji premaz. U ovoj fazi tortu završimo s palačinkom. Tortu je potrebno ostaviti u hladnjaku preko noći (ili 10-ak sati) da se stisne. Ukoliko želite da slojevi budu ravnomjerno raspoređeni stavite na nju ravnu plohu i nekakav uteg.
- Nakon što je torta odležala u posudu stavite maline, šećer i limunov sok. Zakuhajte tek dok se maline ne raspadnu te protisnite kroz fino sito. Ukrasite tortu sa sačuvanom kremom, malinama i servirajte uz umak.
Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.