Ne biste vjerovali, nastale su greškom i to početničkom. Učenik vrlo poznatog francuskog kuhara, Augustea Escoffiera, imao je zadatak izraditi kremu za slatka peciva. Umjesto razmućenim jajima sa šećerom, vrhnje je dodao komadićima čokolade. Čokolada se rastopila i ohladila u kremu. Primjetili su da od kreme mogu napraviti relativno stabilne kuglice. Uvaljali su ih u kakao i probali. Izgled kuglica ih je podsjetio na crne tartufe, pa su ih i nazvali truffles (tartufi).
Tko bi rekao da je jedna greška učenika dovela do recepta koji se obožava već skoro 100 godina. Za mene to nije greška, već sreća najveća jer su truffles pravi dokaz koliko jednostavnost pravih namirnica može pružiti jedinstveni užitak.
U čast učenika koji je zaslužan za slatke tartufe, odlučila sam napraviti truffles od maline i čokolade.
Sastojci za OH FUDGE Velvet Truffles:
– 300 g tamne čokolade
– 170 g slatkog vrhnja
– 65 g svježih malina
– 50 g kakao praha (nezaslađenog)
Priprema:
- Maline kroz sito sa kuhačom procijedite u pire.
- Čokoladu nasjeckajte na kockice.
- Vrhnje ugrijte do trenutka prije nego zavrije i prelijte preko kockica čokolade.
- Miješajte dok ne dobijete ganache kremu.
- Kada se ganache ohladi na sobnu temperaturu umiješajte pire od malina.
- Prebacite kremu u široku i plitku posudu i prekrijte ju sa prijanjajućom folijom.
- Ostavite kremu u hladnjaku minimalno 2 sata prije sljedećeg koraka. Uz pomoć žličica oblikujte kuglice i uvaljajte u kakao.
- Svaku kuglicu odložite na tanjur koji ćete kasnije opet vratiti u hladnjak na hlađenje. Ohladite kuglice otprilike sat vremena prije posluživanja.
- Jedite ih same ili ih koristite kao ukrase na torti.
- Količina je dovoljna za otprilike 50 tartufića veličine čajne žličice.
Ovi čokoladni tartufi mi nekada doslovno spase dan. Uz kavu imati jedan, dva, tri, sto ovih malih radosti…nije loše. Koliko ste ih pojeli prvi puta kada ste ih probali? Slobodno mi šapnite privatno, čuvat ću vašu tajnu. Ostanite fini i kreativni!
Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na stranici, instagramu te facebooku.