01. rujna 2016.

Trebamo li jesti kinesko? Savršenstvo aroma i okusa hrvatskog češnjaka

Češnjak
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurno ste se barem jednom zamislili dok ste stajali u trgovini iznad sanduka s dvije vrste češnjaka. Kineski u bescijenje, ili navodno domaći po nekoliko puta većoj cijeni? Nakon što jednom probate češnjak OPG-a Knežević iz Grđanca pored Bjelovara - više nećete imati nikakvih briga niti nedoumica...

Razgovaramo s glavom OPG-a Knežević, Martinom, logično - Kneževićem.

Kako je sve počelo?

Ljubav za češnjakom počela je još u New Orleansu kada sam guštao u Germinador Creole sorti češnjaka (francuski). Ahhh, kakav češnjak, kao francuski poljubac se topio u ustima. Selidbom u Bjelovar pred više od 8 godina, kod ženine bake sam se nakon posla u vrtu dohvatio glavice češnjaka i ma koliko god da sam plakao od ljutine - nisam ju mogao stati jesti! U taj kompleksan okus sam se zaljubio iste sekunde! Baka je skužila da je to ljubav na prvi zagriz, pa je u košaru krišom stavila 5 glavica. Naravno, kada sam skužio što mi je u košari, lijepo sam pripremio zemlju u vrtu i sve posadio. Bilo je uspona i padova, ali 8 godina nakon toga imam urod od 2,4 tone.

Češnjak | Author: Promo foto: Promo

Što ste po zanimanju, otkud vi u svijetu uzgoja, distribucije i prodaje češnjaka?

Diplomirao sam na prehrambenom fakultetu u Zagrebu, zagrebačko sam dijete s asfalta i do pred jedno šest godina nisam imao pojma što su kardan, radapciger, dupljak i slično. No eto, naučio sam i to! Češnjak je izabrao mene, valjda zato jer smo oboje svojeglavi pa se razumijemo.

Koliko češnjaka proizvodite i o kojoj sorti se radi?

Plan je u dogledno vrijeme pokrenuti registraciju ove sorte kao Hrvatske autohtone. Za sada imam potvrdu iz USA da su naši ljudi takav češnjak doveli tamo i da ga se uzgaja u velikim količinama. No, dok ne dobijem potvrdu s Agronomskog fakulteta crno na bijelo, mogu samo reći da se radi o sorti s cvjetnom stapkom iz obitelji - porculan. Za tu je obitelj karakteristično "odgođeno djelovanje", tj. počnete plakati od ljutine i sreće tek nakon drugog ili trećeg zagriza. Trenutna proizvodnja je na 2,4 tona, i toliko mislim proizvesti i iduće godine .

Češnjak | Author: facebook foto: facebook

Što sve nudite i po kojim cijenama?

U ponudi imam svježi češnjak u rinfuzi (40kn/kg) i pletenicama te sušeni (20kn/50g): Zlatni granulat, Zlatni prah i u pokusnoj fazi - Crveni rus. Češnjak sušimo na 39 stupnjeva i meljemo pomoću jednog njemačkog stroja s kojim imamo minimalan porast temperature tijekom meljave. Tako dobivamo sušeni češnjak iznimnog mirisa i okusa, pogodan za sve sirovojelce (raw food)! Granulat se pokazao neizostavan za sve vrste marinada, posipa po salati i sendvičima, dok je prah više pogodan gdje želite brzo djelovanje u volumenu (juha, umak od rajčice, brodet). Silno pazimo na fazu sušenja, jer se ovdje može pojaviti gorčina ako se pravilno ne vodi.

Češnjak | Author: Promo foto: Promo

Koja je budućnost vašeg, i ostalih OPG-ova u vašoj županiji i šire?

Samo za sebe mogu govoriti. Vjerujem da je naša budućnost na društvenim mrežama jer tamo imamo priliku izravno razgovarati našim potencijalnim kupcima i pokušati im objasniti zašto mislimo da je upravo naš proizvod vrijedan njihova novca.

Koliko je teško voditi farmu?

Ja volim reći da vodim ranč! Je li teško? Ne bih rekao da je toliko teško koliko zahtjeva strpljenja. Koliko s ljudima, toliko i s biljkama. Ekološka proizvodnja zahtijeva da jako puno vremena posvetite učenju, eksperimentiranju i proučavanju. Uz sam uzgoj (i učenje), puno vremena treba posvetiti prodaji i osmišljavanju novih proizvoda.

Gdje vas se sve može naći i nabaviti vaše proizvode?

Za sada na facebooku, često dolazim u Zagreb, a trenutno sam u pregovorima da se pojavim na Malom placu na tavanu i u još nekim restoranima!

Češnjak | Author: facebook foto: facebook

Zašto bismo trebali kupovati upravo vaše proizvode?

Iako je u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj silna pomama za kineskim češnjakom (ne bi čovjek vjerovao koliko se češće kupuje taj umjesto domaćeg), ljudi bi ipak morali razumjeti da bjelina tog češnjaka potječe od varikine, da je za njegovu dugotrajnost odgovoran brom (tretiranje ovim plinom je kancerogeno), taj se češnjak umače u 1-postotnu otopinu mineralnog ulja i sapuna, a kineski zakoni imaju 9 puta veću toleranciju prema pesticidima od naših... Ako ništa drugo, češnjak koji kupite od mene je čist od otrova. Njegova aroma dolazi kao bonus i moram reći da još nisam vidio osobu koja nije proplakala nakon samo jednog režnja! 

Hvala vam puno, želimo vam puno suza od kvalitetnog češnjaka i još više osmijeha zadovoljnih potrošača!

Hvala vama!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.