A pravi se brzo i lako. Samo zgnječite češnjeve češnjaka koliko želite pa ih prekrijte maslinovim uljem tako da bude dva i pol cm iznad zgnječena češnjaka. Prema želji, možete dodati i 20 zrna papra te lovorov list. Ostavite da odstoji tri dana svakodnevno protesajući. Procijedite češnjak, a ulje ulijte u bocu ili staklenku te ga čuvajte u hladnjaku.
Češnjakovo ulje odlično je pravite li kruh s češnjakom, salatne preljeve, marinade za pečenja i u jelima s povrćem. Očistite 6-8 češnjeva češnjaka, stavite u litru octa, zatvorite bocu i ostavite da odstoji mjesec dana. Ocijedite ga te ga uportijebite za salate ili jela od mesa ili ribe.
Ne da li vam se čistiti ili sjeckati češnjak, stavite ga peći s mesom neoguljenog, npr. s piletinom i janjetinom. A možete i, primjerice, šest neoguljenih češnjeva češnjaka peći pola sata na 180C. Kad se ohlade, istisnite jezgre i zgnječite u pire. Dodajte maslinovo ulje, balzamični ocat i senf, dobro izmiješajte pa začinite. Koristite kao salatni preljev.