07. srpnja 2016.

Četiri pravila za najbolji kruh

kruh
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Brašno, kvasac, voda i sol četiri su sastojaka na koje morate obratiti posebnu pažnju pri izradi domaćeg kruha.

Prvo i osnovno pravilo koje trebate znati jest provjera brašna! Brašno koje čuvate na policama ima određen rok trajanja. Obično bijelo brašno na polici može stajati čak godinu ili dvije, ali često se dogodi da zaboravimo da ga imamo, kupimo novu kilu i otovorimo ga tek kada je rok istekao. Staro brašno može sadržavati razne nametnike koje ne želite u svom kruhu. Iz istog razloga, brašno nije dobro čuvati otvoreno. Kada ga jednom otvorite, stavite ga u plastične posude ili staklenke i čvrsto zatvorite.

Važite sastojke. Iako onim iskusnijima nije potrebna vaga jer sve mjere već imaju u prstima, ako ste se tek upustili u pripremu vlastitog domaćeg kruha, važno je vagati. Izvažite i zapišite tako da pri sljedećoj pripremi možete ponoviti prednosti ili ukloniti nedostatke.

Kod pripreme kruha, važno je da se vodite onom da je više manje. Što manje brašna dodajete u svoju mješavinu za kruh, što ga manje mijesite - on će biti bolji. Posvetite se svom kruhu na najbolji mogući način, zamijesite ga i ostavite na miru.

Dobar kruh zahtjeva puno vremena. Pustite neka se diže barem sat vremena. Neka odstoji u kalupu prije i nakon pečenja. Nakon pečenja ga je dobro umotati u vlažnu krpu kako ne bi bio pretvrd. Dajte svom kruhu vremena, radite ga polako, bez žurbe i s ljubavlju. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.