Zagreb će od 11. do 15. lipnja ugostiti jedinstvenu gastronomsku atrakciju. Provjereni koncept Dinner in the Sky, odnosno u slobodnom prijevodu "večera na nebu", nakon brojnih svjetskih odredišta dolazi u Hrvatsku, a tim povodom razgovarali smo sa chefom Tomislavom Hrubanom koji će na 50 metara visine ugostiti sve one željne novih iskustava i vrhunske hrane. Šef kuhinje hotela Westin, ispred kojeg će se u visine vinuti neobični restoran, jedan od najboljih chefova ovog dijela Europe i osvajač brojnih međunarodnih priznanja, s nestrpljenjem očekuje iskušati svoje kulinarske vještine u zračnom prostoru glavnog grada. Centar Zagreba na pet če dana postati bogatiji za još jedan vrhunski restoran, kapaciteta 22 ljudi i nezaboravnog pogleda, a chef Tomislav pobrinut će se da i hrana bude na jednakom nivou.
Kada i zbog čega ste se zaljubili u kulinarstvo?
U kulinarstvo sam se zaljubio još od malih nogu, ali mogu reći da sam se ozbiljnije počeo baviti kuhanjem od četrnaeste godine, kada sam krenuo u srednju školu i povremeno počeo raditi u obiteljskom restoranu, kojeg je otvorio moj djed.
Nakon obiteljskog restorana karijeru ste nastavili u kuhinjama hotela. Koja je razlika?
Razlika je ogromna. Puno je jednostavnije raditi u nekom restoranu, jer je ponuda manja i možete se puno igrati s namirnicama. I u hotelu možete slobodno kreirati, ali sama činjenica da u kuhinji uz mene radi 36 ljudi znatno povećava obim posla. Tu su i razni meniji, carte za svaku prigodu pa jela s halal i košer certifikatom, tako da je broj jela koje pripremamo u Westinu impresivan i sve mora besprijekorno funkcionirati.
Sigurno ste za vrijeme rada u Westinu ugostili brojne svjetske zvijezde, političare, sportaše...
Jeste li imali neke neuobičajene zahtjeve?
Istina, ugostili smo brojne poznate svjetske ličnosti i političare poput Georga Busha ili Vladimira Putina. Dogodi se ponekad neki neobični zahtjev poput narudžbe bifteka za psa ili potreba za sto kilograma leda u sobi. Ne mogu vam otkriti o kome se radi, ali trudimo se ispuniti sve želje naših gostiju.
Koja je vaša filozofija u kuhinji? Jela koje svjetske kuhinje najradije pripremate?
Najvažnije mi je da gost dobije kvalitetu i to kroz namirnice, prezentaciju i okuse. Pripremamo jela mnogih svjetskih kuhinja za naše goste i razne ambasade te veleposlanstva, tako da mi zadovoljstvo predstavljaju brojne poslastice, otvoren sam prema svemu. Ne zanemarujemo ni tradicionalnu hrvatsku kuhinju, dapače, rado gostima pripremamo domaća autohtona jela, a mislim da smo najpoznatiji po štruklima.
Bojite li se visine?
Dosad se nisam bojao, a sad ćemo definitivno vidjeti. Ipak mislim da neću imati previše vremena razmišljati o visini i uživati u pogledu, na večeri će biti 22 ljudi koje treba poslužiti i omogućiti im vrhunski gastronomski užitak.
Jeste li se pripremili za rad u tim, ne baš uobičajenim, uvjetima? Očekujete li neke poteškoće prilikom posluživanja jela?
Ovo je već razrađena ideja, tako da ne bi trebalo biti većih problema. Platforma na kojoj kuhamo i poslužujemo večeru osmišljena je posebno za ovakve prigode. Služe se četiri slijeda, s tim da se hladno predjelo i desert služe na zemlji, a toplo predjelo i glavno jelo u zraku. Takav je koncept osmišljen, jer zamislite koliki bi to prostor trebao biti da se smjeste sve namirnice i minimalno 88 tanjura.
Koliko objed traje i što gosti mogu očekivati na "večeri u oblacima"?
Nude se razni programi od doručka, ručka, šampanjca i naravno večere, koja će sigurno biti vrhunac ove manifestacije. Ako želite nazdraviti šampanjcem "iznad" Zagreba provest ćete otprilike 20 minuta, doručak i ručak traju oko 40 minuta, a večera sat vremena. Naravno neću sve otkriti, menu će do zadnjeg trenutka ostati tajna, ali mislim da će svi uživati.
Detaljne informacije možete potražiti ovdje.