27. siječnja 2014.

Cannelloni sa čokoladom i kestenima

spoljar cannela naslovna.jpg
1/6
gastro postao gastro.24sata.hr
Predstavljamo vam još jednu poslasticu koja dolazi iz kuhinje trostruke prvakinje Hrvatske u slastičarstvu Mirjane Špoljar. Ovog je puta odlučila pripremiti cannellone sa čokoladom i kestenom, koje je poslužila uz kesten pire i creme anglaise.

Kako postići savršenu strukturu i okus ovog deserta možete saznati u detaljnim uputama chefice Mirjane, koja je otkrila svoje male trikove za pripremu slatkih cannellona kod kuće. Postupak pripreme pogledajte u fotogaleriji.

  • Za ukusno punjenje prvo je potrebno čokoladu izrezati na komadiće, a potom preko njih proliti zakuhano slatko vrhnje. Chefica Mirjana napominje kako je tada najvažnije strpljenje pri miješanju sastojaka, kako bi vaša smjesa postala glatka i jednolična.
  • Nakon što ste se zagrijali na prvom koraku, možete nastaviti u istom ritmu. Smjesu pustite da se malo ohladi, ali pripazite da još uvijek ostane mekana, pa dodajte kuhane kestene, koje ste očistili i propasirali. Sve zajedno miješajte dok ne dobijete jednoličnu masu.
  • Treći korak ovog procesa je najdelikatniji. Tučeno slatko vrhnje lagano umiješajte u smjesu. Nikako nemojte žuriti, jer bi umjesto glatke i prozračne kreme rezultat mogao biti potpuno drugačiji.
  • Kada ste strpljivo izmiješali vašu ukusnu kremu, prebacite je u slastičarsku vrećicu. Ukoliko je nemate pri ruci, poslužiti će vam i obična kuhinjska vrećica, koju zatvorite s jedne strane, a na drugoj probušite malu rupu. Kada je krema u vrećici možete početi puniti cannellone, koje ste prethodno pripremili i pustili da se ohlade. Cannellone punite s jedne i druge strane pažljivo, kako bi krema ostala unutar tijesta. Poslužite uz kesten pire i creme anglaise i uživajte.

Cannelloni sa 100 postotnom čokoladom i kestenom, kesten pire i creme anglaise (za 10 osoba)

Za cannellone:
120 g brašna
50 g kakaa
120 g šećera u prahu
120 g maslaca
2 bjelanjka

Pjenasto miješamo maslac sa šećerom, bjelanjak izmiješamo u čvrsti snijeg, spojimo smjese i na kraju lagano umiješamo brašno u kojeg smo umiješali kakao. Smjesu ostavimo da odstoji 3 sata. Namažemo smjesu na silikon i pečemo 2-3 minute, dok je smjesa još vruća oblikujemo i ohladimo.Ohlađeno punimo kremom od kestena.

Krema od kestena:
0,5 l slatkog vrhnja
300 g čokolade od 100 %
150 g kestena
1 dcl ruma
0,5 l tučenog slatkog vrhnja

Slatko vrhnje zakuhamo i dodamo u čokoladu koju smo usitnili na male komadiće. Smjesu dobro izmiješamo da postane glatka, zatim je ohladimo. U tako ohlađenu, ali još uvijek mekanu smjesu, lagano umiješamo kesten, rum i tučeno slatko vrhnje. Pomoću slastičarske vrećice punimo cannellone. Serviramo uz kesten pire i creme anglaise.

Creme anglaise:
1 l mlijeka
1 mahuna vanilije
6 žumanjaka
100 g šećera

Mlijeko zakuhamo s mahunom vanilije. Žumanjke pomiješamo sa šećerom. Kada mlijeko zavrije dodamo jedan manji dio u jaja, oko 1 dcl, i miješamo dok se smjesa ne spoji. Dodamo ostatak mlijeka i kuhamo na pari dok se smjesa lagano ne počne zgušnjavat. Skinemo s vatre, procijedimo kroz gusto sito i ohladimo.

Pripremio: Srđan Brajković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.