Inspirirana hladnijim danima, chefica Mirjana Špoljar, višestruka prvakinja Hrvatske u slastičarstvu, odlučila je podijeliti recept za čokoladni blok obogaćen osvježavajućim okusom sladoleda i želea od mente. Uz malo truda i praćenje uputa, te glavno pravilo chefice Mirjane, ''u kuhinji uvijek budi nasmijan'', bez poteškoća ćete u svojoj kuhinji pripremiti ovaj neodoljiv desert u kojem rado uživaju gosti hotela Esplanade
Čokolada sa želeom i sladoledom od mente
Čokoladni blok
Sastojci:
5 jaja
4 žumanjka
500 g čokolade
100 g šećera
1 l tučenog slatkog vrhnja
Priprema:
- Jaja, žumanjke i šećer miješamo na pari dok smjesa ne postane pjenasta.
- Dodamo čokoladu i miješamo dok se čokolada ne otopi, a smjesa postane gusta.
- Pričekamo da smjesa postane mlaka i umiješamo tučeno slatko vrhnje.
- Smjesu izlijemo u tepsiju, koju smo obložili s prozirnom folijom, ohladimo 3-4 sata i zatim režemo na pravokutnike ili neki drugi oblik te serviramo uz sladoled i žele od mente.
Sladoled od mente
Sastojci:
6 žumanjaka
130 g šećera
1 l vrhnja
1 dcl mlijeka
20 listića mente
Priprema:
- Zakuhamo mlijeko i vrhnje s natrganim listićima mente i stavimo sa strane.
- U međuvremenu žumanjke i šećer miješamo na pari, dok se šećer ne rastopi i smjesa ne postane gusta.
- Lagano dodajemo mlijeko i vrhnje dok se smjesa ne spoji te kuhamo do 72 stupnja C.
- Procijedimo te ulijemo u posude od Pacojeta (stroj za sladoled).
- Ohladimo 24 sata i napravimo sladoled na Pacojetu.
Žele od mente
Sastojci:
1 l čaja od mente
100 g šećera
40 g želatine
Priprema:
- Želatinu namočimo u hladnu vodu i pustimo da nabubri.
- U vrući čaj od mente stavimo šećer i želatinu.
- Stavimo na vatru da se želatina otopi.
- Ulijemo u silikonske kalupe.
Priprema: Srđan Brajković