03. siječnja 2014.

Čokolada sa želeom i sladoledom od mente

cokolada i menta naslo.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
U slastičarni zagrebačkog hotela Esplanade nikada ne prestaje potraga za savršenim desertom i idealnom kombinacijom te omjerom najkvalitetnijih namirnica, koje se spajaju u nezaboravnu slasticu.

Inspirirana hladnijim danima, chefica Mirjana Špoljar, višestruka prvakinja Hrvatske u slastičarstvu, odlučila je podijeliti recept za čokoladni blok obogaćen osvježavajućim okusom sladoleda i želea od mente. Uz malo truda i praćenje uputa, te glavno pravilo chefice Mirjane, ''u kuhinji uvijek budi nasmijan'', bez poteškoća ćete u svojoj kuhinji pripremiti ovaj neodoljiv desert u kojem rado uživaju gosti hotela Esplanade

Čokolada sa želeom i sladoledom od mente

Čokoladni blok
Sastojci:
5 jaja
4 žumanjka
500 g čokolade
100 g šećera
1 l tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Jaja, žumanjke i šećer miješamo na pari dok smjesa ne postane pjenasta.
  2. Dodamo čokoladu i miješamo dok se čokolada ne otopi, a smjesa postane gusta.
  3. Pričekamo da smjesa postane mlaka i umiješamo tučeno slatko vrhnje.
  4. Smjesu izlijemo u tepsiju, koju smo obložili s prozirnom folijom, ohladimo 3-4 sata i zatim režemo na pravokutnike ili neki drugi oblik te serviramo uz sladoled i žele od mente.

Sladoled od mente
Sastojci:
6 žumanjaka
130 g šećera
1 l vrhnja
1 dcl mlijeka
20 listića mente

Priprema:

  1. Zakuhamo mlijeko i vrhnje s natrganim listićima mente i stavimo sa strane.
  2. U međuvremenu žumanjke i šećer miješamo na pari, dok se šećer ne rastopi i smjesa ne postane gusta.
  3. Lagano dodajemo mlijeko i vrhnje dok se smjesa ne spoji te kuhamo do 72 stupnja C.
  4. Procijedimo te ulijemo u posude od Pacojeta (stroj za sladoled).
  5. Ohladimo 24 sata i napravimo sladoled na Pacojetu.

Žele od mente
Sastojci:
1 l čaja od mente
100 g šećera
40 g želatine

Priprema:

  1. Želatinu namočimo u hladnu vodu i pustimo da nabubri.
  2. U vrući čaj od mente stavimo šećer i želatinu.
  3. Stavimo na vatru da se želatina otopi.
  4. Ulijemo u silikonske kalupe.

Priprema: Srđan Brajković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.