Recept je dovoljan za 10 ljudi te vam predlažemo da društvo iznenadite ovim bombastičnim desertom.
Za čokoladnu kuglu:
300 g crne čokolade (80%)
Silikonski kalup u obliku kugle premažemo rastopljenom čokoladom koju smo temperirali, smrznemo kalupe da čokolada bude čvrsta te punimo kremom od Baileysa.
Baileys krema:
0.5 dcl slatkog vrhnja
800 g bijele čokolade
150 g maslaca (razrađenog)
1 dcl Baileys likera
3 dcl tučenog slatkog vrhnja - šlag
Slatko vrhnje ugrijemo do točke vrenja, prelijemo preko čokolade, miješamo da smjesa postane glatka te u dodamo maslac, tučeno slatko vrhnje i liker Baileys. Punimo kugle kremom te ih ponovno smrznemo. Smrznute ih skidamo sa silikona te ih spajamo u dvije polovice.
Umak od Baileysa:
3 dcl slatkog vrhnja
100 g smeđeg šećera
1 dcl Baileys likera
Šećer rastopimo u karamel, dodamo slatko vrhnje te pustimo da reducira. Dodamo liker, ohladimo.
Čokoladna kugla punjena kremom
18. listopada 2013.
gastro postao
Čokoladnu kuglu Mirjana Špoljar punila je kremom od Baileys likera i prelila umakom od likera s dodatkom slatkog vrhnja.