26. srpnja 2016.

Doručkujte kao kraljevi: Tri ideje za savršen početak dana

doručak
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao najvažniji obrok u danu, doručak mora biti bogat i ukusan. Treba vas održati sitima do ručka, ali i uljepšati dan.

Od slanog do slatkog, doručak je zasigurno jedna od stvari kojoj se veselimo prije odlaska na spavanje. Bez obzira jeste li tip koji ujutro voli pahuljice, jaja ili sendvič, pripremu doručka možete pretvoriti u pravi mali doživljaj. Preuzmite neke od ideja koje vam donosimo i dopustite da vam dan započne na najbolji mogući način.

Za sve sladokusce palačinke su uvijek najbolji odabir. Američke ili klasične, pripremit ćete ih još brže tako da smjesu napravite dan prije. Ujutro je samo izvadite, ispecite palačinke, premažite ih slatkim nadjevom i navalite na divan doručak. Za zdraviju varijantu, smjesu možete napraviti od integralnog brašna, a odličan je dodatak i žličica cimeta. Kada radite američke palačinke, premažite svaku maslacem, napravite od njih mali toranj pa ih zalijte javorovim sirupom ili medom. Zdravija varijanta palačinki nalik na američke je ona za koju su vam potrebne banane, a za koje recept možete pronaći ovdje.

Palačinke | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kada pomislimo na doručak, pomislimo na jaja. Na oko, kajgana ili kuhana, prolazi sve. Ispecite jaje na oko, tostirajte kruh, premažite ga maslacem, dodajte jaje i pospite peršinom. Uz svježu rajčicu, malo bosiljka, sol i papar, kompletan doručak je gotov u pet minuta. Odličan trik za aromatizirana jaja na oko je također sjeckano povrće u ulju ili maslacu. Nasjeckajte bosiljak i peršin pa ga pomiješajte s uljem ili maslacom. Izlijte ulje na tavu, pustite da se zagrije i na njemu razbijte jaje. Začini će se pomiješati s bjelanjkom i dati neke potpuno nove okuse.

Od kajgane pak možete pripremiti savršen club sendvič. Potrebne su vam tri šnite kruha i malo mašte. Premažite donju šnitu maslacem, dodajte šunku, kajganu i rajčicu, pa poklopite kruhom. Na gornji kruh namažite majonezu, nešto zelene salate, stavite tunu iz konzerve i sir. Preklopite s zadnjom šnitom kruha. 

club sendvič | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Ako ste pak tip za zdraviju varijantu ručka, odlična kombinacija su tvrdo kuhana jaja i avokado. Avokado pretvorite u namaz, začinite ga s malo papra, premažite njime tost i dodajte jaja narezana na ploške.

Zobene pahuljice su najbolja podloga za igranje. U njih možete dodavati apsolutno sve što vam padne na pamet i uvijek će funkcionirati odlično. Maslac od kikirikija, džemovi, orašasti plodovi ili svježe voće. Dodate li zobenim pahuljicama u toplom mlijeku komadiće čokolade, oni će se djelomično otopiti, a vama pružiti osjećaj kao da jedete fine čokoladne zobene keksiće.

Igrajte se i spajajte okuse koje najviše volite, na taj način najbolje ćete zavoljeti svaki svoj sljedeći doručak. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.