13. listopada 2016.

Još ukusniji ručak: Pet super savjeta za kuhanje leće

juha od leće i špinata
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Varivo, povrće ili meso s lećom svakako se nalaze na našem popisu najdražih jela. Naučite kako je pravilno pripremati pa je zavolite i vi.

Pomoću nekoliko jednostavnih trikova naučite kako pravilno skuhati leću, a onda i kako će ona postati još bolja, aromatičnija i bogatija. Pripremite je za predjelo, glavno jelo ili prilog i uživajte u leći kao nikada do sada.

Dobro operite leću

Leća je sitna mahunarka koja, kada se zapakira, može skrivati sitne i neugodne kamenčiće. Upravo su oni glavni razlog zbog kojeg je važno oprati leću prije kuhanja. Ubacite leću u cjedilo, stavite pod mlaz vode i lagano protresite. Odlična ideja prije pranja je i rasporediti leću po većoj površini i na taj način otkloniti neželjene tvrde komadiće.

Namočiti leću ili ne?

Leću je potrebno namočiti samo u slučaju da vam se jako žuri s kuhanjem ručka. U protivnom, ona će biti gotova za otprilike pola sata što je dovoljno vrijeme da se, primjerice, u juhi skuha s krumpirom i mrkvom.

leća | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dobar lonac i dovoljno vode čine čuda

Baš poput riže, leća se kod kuhanja duplo poveća, a to je pravi razlog zbog kojeg trebate obratiti pažnju na lonac u kojem je kuhate. Bolje je koristiti veći lonac iako će se isprva možda činiti prevelikim. Dodajete li leću povrće ili meso, neće ga biti teško popuniti. Ista stvar vrijedi i za vodu za kuhanje. Stavite je dovoljno, gotovo kao da kuhate tjesteninu. Lakše je ocijediti leću nego naknadno dodavati vreloj vodi hladnu.

Učinite je zanimljivom

Kuhate li leću u temeljcu ona će postati daleko zanimljivija nego kuhanjem u običnoj vodi. Dodajte joj režanj češnjaka i postat će aromatičnija, a pomoću samo dva lovorova lista, postići ćete daleko bogatiji okus. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.