Pomoću nekoliko jednostavnih trikova naučite kako pravilno skuhati leću, a onda i kako će ona postati još bolja, aromatičnija i bogatija. Pripremite je za predjelo, glavno jelo ili prilog i uživajte u leći kao nikada do sada.
Dobro operite leću
Leća je sitna mahunarka koja, kada se zapakira, može skrivati sitne i neugodne kamenčiće. Upravo su oni glavni razlog zbog kojeg je važno oprati leću prije kuhanja. Ubacite leću u cjedilo, stavite pod mlaz vode i lagano protresite. Odlična ideja prije pranja je i rasporediti leću po većoj površini i na taj način otkloniti neželjene tvrde komadiće.
Namočiti leću ili ne?
Leću je potrebno namočiti samo u slučaju da vam se jako žuri s kuhanjem ručka. U protivnom, ona će biti gotova za otprilike pola sata što je dovoljno vrijeme da se, primjerice, u juhi skuha s krumpirom i mrkvom.
Dobar lonac i dovoljno vode čine čuda
Baš poput riže, leća se kod kuhanja duplo poveća, a to je pravi razlog zbog kojeg trebate obratiti pažnju na lonac u kojem je kuhate. Bolje je koristiti veći lonac iako će se isprva možda činiti prevelikim. Dodajete li leću povrće ili meso, neće ga biti teško popuniti. Ista stvar vrijedi i za vodu za kuhanje. Stavite je dovoljno, gotovo kao da kuhate tjesteninu. Lakše je ocijediti leću nego naknadno dodavati vreloj vodi hladnu.
Učinite je zanimljivom
Kuhate li leću u temeljcu ona će postati daleko zanimljivija nego kuhanjem u običnoj vodi. Dodajte joj režanj češnjaka i postat će aromatičnija, a pomoću samo dva lovorova lista, postići ćete daleko bogatiji okus.