31. listopada 2016.

Fattoush: Libanonska seljačka salata okusom je očarala svijet

Fattoush
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Šarena libanonska salata savršen je spoj zelenog i sezonskog povrća. Za hrskavu teksturu zaslužan je poprženi tradicionalni pita kruh, a okus i neodoljiv miris duguje začinu za'ataru

Brza i jednostavna priprema fattoush salate glavni su razlozi popularnosti ovog libanonskog jela i u zapadnim zemljama. Libanonska kuhinja naklonjena je vegetarijanskom načinu prehrane; zelenom i sezonskom povrću, začinima i biljnim uljima. Fattoush ili tzv. seljačka salata, spoj je zelene paprike, rajčica, krastavca, mladog luka, zelenog lisnatog povrća i metvice. Recepti za ovo jelo variraju ovisno o dobu godine, pa se u fattoush dodaje i špinat, cvjetača, celer, rotkvice...

Posebnost okusa daje joj začinska biljka za'atar, koja raste u divljini Libanona i sličnog je okusa kao majčina dušica ili vrisak. Sušenu verziju te začinske biljke sa sjemenkama sezama i sumakom možete pronaći u trgovinama začina. Ova šarena salata posebnu hrskavu teksturu "duguje" poprženom pita kruhu. 

Tradicionalni pita kruh ili lepinju prerežite na pola, premažite otopljenim maslacem s obje strane, pržite na tavi ili na rešetki pećnice te izmrvite na manje komade, pomiješajte sa sjeckanim povrćem i začinskim biljem. Sve zalijte umakom od maslinova ulja, malo octa, limunova soka, majčine dušice i sjeckanim češnjakom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.