29. listopada 2016.

Pripremite se: Donosimo vam 5 genijalnih jela s lukom

pohani luk
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neizostavan dodatak velikom broju jela ponekad može zaigrati sjajnu glavu ulogu u vašim jelima. Donosimo vam pet sjajnih jela s lukom.

Juha od luka

Francuski klasik koji je tako lako obožavati bit će sjajan ručak za vrijeme hladnijih jesenskih dana. Kombinirajte je s finim kruhom i omiljenim sirom, zapecite u pećnici pa uživajte u kremastom savršenstvu od luka, vina i najdražih začina.

Sjajna francuska juha od luka

Salate s lukom

Bilo da pripremate krumpir salatu ili onu s grahom, luk je uvijek neizostavan dodatak. Sjajno se slaže i s mahunama, hobotnicom, slanutkom, a slatkastim salatama poput one od batata ili bundeve daje neki svoj poseban šarm. Kada ga koristimo u salatama, nije ga potrebno pirjati pa je samim time priprema jela još lakša.

Posve drugačija krumpir salata s gljivama i lukom

Neodoljivo: Grah salata na sedam novih načina

Salata | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pohani luk

Omiljena američka grickalica dolazi u nebrojeno mnogo kombinacija. Možete pripremiti smjesu nalik onoj za palačinke, možete ih pohati na klasičan način s brašnom, krušnim mrvicama i jajem, a možete upotrijebiti maštu pa koristiti razne orašaste plodove, cornflakes ili neki drugi, samo vama drag, dodatak. Poslužite ih uz kečap, umak od vrhnja ili majonezu i uživajte u hrskavom prilogu.

Pohani kolutići luka u pivskoj smjesi po receptu Marthe Stewart

Prženi luk za prste polizati

Karamelizirani luk

Luk pripremljen na ovaj način koristi se kada nekom jelu želimo dati posebnu notu. Sam postupak karameliziranja luka traje nešto duže od običnog pirjanja, a oduzet će vam i nešto više pažnje. Ipak, na kraju će se sav trud isplatiti, a vi uživati u slatkastim okusima svestranog luka.

Naučite kako brzo i jednostavno karamelizirati luk

Umaci od luka

Ovakvi su umaci idealni za druženja s prijateljima. U njih možete umakati čips ili pržene krumpiriće. Također ga možete poslužiti uz različite popečke ili meso, a sama priprema oduzet će vam svega nekoliko minuta. Trebat će vam jedna čašica kiselog vrhnja, jedan manji luk, sol, papar, crvena paprika i peršin. Luk naribajte na ribež pa ga pomiješajte s vrhnjem. Peršin nasjeckajte, a zatim sol, papar i crvenu papriku dodajte vrhnju i luku pa sve zajedno sjedinite i uživajte. 

Sočni štapići: Pileći ražnjići s umakom od vrhnja i luka

luk | Author: Thinkstock foto: Thinkstock
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.