04. srpnja 2016.

Fini domaći pereci

Perec
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Meki iznutra, hrskavi izvana. S maslacem ili uz dobro pivo. Domaćim perecima zbilja je teško odoljeti.

Kada su topli, najbolje se slažu s maslacem i pršutom, a hladni su idealni u kombinaciji s pivom. Pripremite ih za gledanje utakmice ili se počastite mirisnim doručkom jer je upavo miris domaćih pereca ono što će vas najprije osvojiti. Pospite ih krupnom soli za autentičan izgled i zaronite u slano savršenstvo.

Potrebno vam je:

  • 1 ½ šalica tople vode
  • 1 žličica šećera
  • 2 žličice soli
  • 1 suhi kvasac
  • 4 šalice bijelog brašna
  • ½ šalice maslaca
  • Ulje
  • 2 žlice sode bikarbone
  • 1 jaje
  • Sol

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte vodu, šećer, sol i suhi kvasac.
  2. Ostavite 5 minuta dok se ne napravi lagana pjena.
  3. Dodajte brašno i otopljeni maslac.
  4. Zamijesite tijesto.
  5. Premažite ga uljem, prekrijte plastičnom folijom dok se tijesto ne digne, oko sat vremena.
  6. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  7. Zagrijte lonac s oko 10 šalica vode i 2 žlice sode bikarbone.
  8. Tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova.
  9. Od svakog napravite valjak.
  10. Perec napravite tako da ga najprije pretvorite u slovo u, a zatim prekrižite u unutrašnju stranu.
  11. Perece ubacite u kipuću vodu, jedan po jedan, na pola minute.
  12. Izvadite ih iz vode i stavite u tepsiju na kojoj ćete peći.
  13. Premažite ih žumanjkom i pospite krupnom soli.
  14. Pecite dok ne postanu zlatne boje.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.