gastro postao
Meki iznutra, hrskavi izvana. S maslacem ili uz dobro pivo. Domaćim perecima zbilja je teško odoljeti.
Kada su topli, najbolje se slažu s maslacem i pršutom, a hladni su idealni u kombinaciji s pivom. Pripremite ih za gledanje utakmice ili se počastite mirisnim doručkom jer je upavo miris domaćih pereca ono što će vas najprije osvojiti. Pospite ih krupnom soli za autentičan izgled i zaronite u slano savršenstvo.
Potrebno vam je:
- 1 ½ šalica tople vode
- 1 žličica šećera
- 2 žličice soli
- 1 suhi kvasac
- 4 šalice bijelog brašna
- ½ šalice maslaca
- Ulje
- 2 žlice sode bikarbone
- 1 jaje
- Sol
Priprema:
- U posudi pomiješajte vodu, šećer, sol i suhi kvasac.
- Ostavite 5 minuta dok se ne napravi lagana pjena.
- Dodajte brašno i otopljeni maslac.
- Zamijesite tijesto.
- Premažite ga uljem, prekrijte plastičnom folijom dok se tijesto ne digne, oko sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Zagrijte lonac s oko 10 šalica vode i 2 žlice sode bikarbone.
- Tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova.
- Od svakog napravite valjak.
- Perec napravite tako da ga najprije pretvorite u slovo u, a zatim prekrižite u unutrašnju stranu.
- Perece ubacite u kipuću vodu, jedan po jedan, na pola minute.
- Izvadite ih iz vode i stavite u tepsiju na kojoj ćete peći.
- Premažite ih žumanjkom i pospite krupnom soli.
- Pecite dok ne postanu zlatne boje.
Dobar tek!