Omiljeno francusko pecivo u izvornoj je verziji prazno, a s vremenom je doživjelo različita punjenja čime su ljubitelji slatkog i slanog došli na svoje. U svakoj pekari možeš kupiti svoj jednako fin primjerak, ali kako nikad nikome jedan nije dovoljan, predlažemo da napraviš svoje kroasane.
Većina domaćica uspješno zaobilazi kroasane kada je riječ o pripremi domaćih, ali uz ovaj brzi i jednostavni recept dobit ćeš peciva koja će te oduševiti. Uz malo truda dobit ćeš tijesto koje odstoji preko noći i spremno je za brzinsko pečenje ujutro kako bi dobila tople i mekane kroasane u kojima možeš bezgrešno uživati.
Preporučujemo da poduplaš doze prilikom pečenja jer dok se okreneš – kroasana nema.
Domaći kroasani
Sastojci (za 8 kroasana):
- 2 šalice brašna
- 150 g maslaca
- 120 ml mlijeka
- 3 žličice šećera
- 25 g suhog kvasca
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 1 žlica mlijeka
Postupak:
- Kvasac razmutiti s mlijekom i šećerom. U drugoj posudi pripremiti brašno i sol, dodati maslac i miješati dok ne dobiješ mrvičastu strukturu.
- Dodati pripremljeni kvasac i spojiti tijesto. Zamotati u foliju i zamrznuti na pola sata.
- Mijesiti tijesto na pobrašnjenoj površini.
- Na samom kraju tijesto razvaljati u krug, napraviti trokute i zamotati u kroasane.
- Ostaviti ih na plehu da odmore oko 2 sata, a pećnicu zagrijati na 230 stupnjeva. Premazati ih jajem i peći 8 minuta na 190, a ostalih 10 - 15 na 230 stupnjeva.
Uživaj u savršenom jutru!