14. rujna 2015.

Talijanski specijalitet: 48 sati za izradu savršenog tijesta

Agrifocaccio
gastro postao gastro.24sata.hr
U kultnom zagrebačkom pubu Bulldog petkom i subotom može se isprobati poseban talijanski specijalitet - agrifocaccia, po posebnoj recepturi sa agroturizma San Bruno della Certosa.

Kultno mjesto za pub-style i fun & friendly doživljaj u središtu Zagreba - Bulldog pub od nedavno je na svoj jelovnik uvrstio jedan poseban gastro doživljaj koji korijene vuče iz susjedne Italije – agrifocaccio. Riječ je o jedinstvenoj vrsti jela koja izgledom podsjeća na pogaču ili pizzu, no tu svaka sličnost prestaje. Naime, agrifocaccia se nudi na području Verone, Parme i Rima, i izrađuje po posebnoj recepturi lokalnih kuhara Marca, Elisabett, Antonia i Monie sa agroturizma San Bruno della Certosa. Na navedenom seoskom gospodarstvu prvi put je isprobana ova gastro fantazija nakon čega je dogovorena suradnja, i edukacija domaćih kuhara.

Za pripremu se koristi posebno brašno, a izrada tijesta traje 48 sati

Agrifocaccia je drugačija prvenstveno po tome što se za njezinu izradu koristi brašno iz Italije koje kombinira razne vrste žitarica i nastaje u tradicionalnom mlinu, a čiji kilogram stoji 35,00 kuna. Samo tijesto se priprema u više faza i njegova izrada traje gotovo 48 sati.

Prvi se dan priprema dio tijesta koji „odmara“ 24 sata, a drugi dan se dodaju ostali sastojci, vrlo precizno i u određeno vrijeme, tijesto se potom oblikuje u pogaču i diže drugi put. Takvo bogato, mekano tijesto spremno je da se sjedini s okusima svježeg povrća ili voća u pomno spravljenom nadjevu.

Agrifocaccia se peče prazna, a zatim se na tijesto dodaje nadjev, iznimka je agrifocaccia margharita na koju se mozzarella i umak od rajčice stavlja prije samog pečenja. 

Agrifocaccia | Author: Promo foto: Promo

Trenutno se u Bulldogu mogu kušati četiri do pet vrsta agrifocaccie dnevno, s obzirom da nadjev uvelike ovisiti o sezoni i onome što je dostupno na lokalnoj tržnici - Dolcu. Agrifocaccia iz Buldoga kombinirat će tradicionalne namirnice iz Italije sa svježim domaćim hrvatskim proizvodima.

Uskoro će se na meniju Bulldoga naći dvanaest vrsta agrifocaccia, neke od njih su:

  • Margarita (mozzarela, rajčica umak)
  • Margarita (mozzarela, rajčica umak), mozzarella buffalo, pečena marinirana cherry rajčica
  • Dimljena slanina, pecorino sir
  • Tuna steak, karamelizirani luk
  • Argentinski ribeye steak, rikula, salsa, karamelizirani luk
  • Margarita, argentinski ribeye steak, rikula ....

Za početak u ovom osebujnom talijanskom specijalitetu moći će se uživati petkom i subotom, i to samo uz prethodnu najavu na 01/ 4002 077, jer se tijesto može koristiti samo jednu večer, nakon čega gubi svoja svojstva, hrskavost i kvalitetu. Važno je da obrok koji jedemo bude zdrav, ukusan i svjež jer samo takav garantira dobar završetak dana ili kvalitetan početak večeri, smatraju u Bulldogu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.