21. rujna 2016.

Arepas - kukuruzna peciva iz snova

arepa
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zasigurno ste već čuli za mala, meka čuda koja se tope u ustima, a zovu ih još i arepas.

Venezuelanska kukuruzna peciva ne svrstavaju se u tortilje, ali ni kruh. Nešto su između mekog oblaka i hrskavog tortilja čipsa, a slažu se gotovo sa svime. Na njima možete poslužiti jaja za doručak, meso za ručak i sir za večeru. Možete ih prerezati na pola ili nadjev jednostavno slagati na njih. Nisu čvrsta i lagana su pa nećete imati problema s previše tijesta čak ni ako vam posluže kao sendvič. Pripremaju se od posebnog kukuruznog brašna koje se zove još i masarepa, ali možete ih pripremiti i od mješavine kukuruznog i bijelog brašna, a mogu se pržiti, ubaciti u pećnicu ili okrenuti na tavi.

Potrebno vam je:

  • 2 šalice tople vode
  • 1 žlica ulja
  • 1 žličica soli
  • ¾ šalice bijelog brašna
  • ¼ šalice kukuruznog brašna

Priprema:

  1. Pomiješajte vodu, ulje i sol i pustite da se povežu.
  2. Postepeno dodajte brašno.
  3. Miješajte dok ne dobijete gusto tijesto bez grudica.
  4. Prekrijte tijesto čistom krpom i ostavite da odmara oko 10 minuta.
  5. Podijelite tijesto na 8 jednakih loptica.
  6. Zagrijte grill tavu, premažite je s malo maslaca, a loptice spljoštite u rukama i pecite oko 5 minuta sa svake strane dok ne poprime boju.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.