gastro postao
Savršena kombinacija
Tamno pivo odlično se slaže s crnom čokoladom, a recept za ovaj kolač je vrlo jednostavan. Birajte čokoladu s jako puno kakaa i kvalitetno, gusto crno pivo
Sastojci:
- 300 ml tamnog piva
- 300 g smeđeg šećera
- 250 g oštrog brašna
- 250 g maslaca
- 200 g tamne čokolade
- 3 jaja
- 70 g kakao praha
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
ZA GLAZURU:
- 200 g vrhnja za šlag
- 150 g tamne čokolade
Priprema:
- Dobro pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Uz pomoć ručnog miksera pjenasto umutite šećer i maslac, a zatim im umiješajte i jaja, dodajući ih jedno po jedno, pa smjesu suhih sastojaka i pivo, dodajući naizmjence malo suhe smjese, malo piva.
- U dobivenu smjesu za kolač naposljetku umiješajte tamnu čokoladu narezanu na komadiće te je preselite u kalup za pečenje premazan maslacem i obložen kakaom u prahu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 50-60 minuta.
- Dok se kolač peče, pripremite glazuru tako da zagrijete vrhnje za šlag skoro do vrenja pa ga sklonite s izvora topline, dodate mu narezanu čokoladu i miješate dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
- Kratko ohlađenu glazuru prelijte preko kratko ohlađenog kolača i poslužite.