17. listopada 2016.

Brie: Francuska delicija na osam neodoljivih načina

brie
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ime je dobio po istoimenoj francuskoj regiji iz koje potječe, a svojim elegantnim okusom osvaja svako nepce. Zaljubite se u brie.

Najpoznatiji francuski sir svakako nosi ime brie. Punomasni, meki sir s bijelom plemenitom pljesni kremaste je teksture i bogatih okusa. S vanjske strane nalazi se jestiva kora, a ono što ovaj sir čini posebnim je upravo način na koji se proizvodi. Najprije se radi smjesa od pasteriziranog mlijeka, a zatim se smjesa premješta u kalupe koji se pune s nekoliko slojeva sira. Smjesi se zatim dodaje gljiva koja stvara svjetlu koru i omekša ga.

Brie se poslužuje na sobnoj temperaturi, a ponekad se lagano zagrije kako bi njegova unutrašnjost postala savršeno kremasta i idealna za umakanje različitih dodataka. Kako bi upoznali sva lica ovog svestranog sira, donosimo vam čak deset načina na koje možete poslužiti brie.

Najvažnije je najprije odrezati vrh koluta, a zatim ga punite nekim od naših slasnih prijedloga.

Brie voli slane i slatke dodatke podjednako. Premažite kolut sira marmeladom od naranče, začinite ružmarinom i dodajte pinjole. Narežite na jednake dijelove i prepustite se uživanju.

Pripremite karamel, pospite ga krupnom morskom soli i prelijte njime brie. Pospite ga lagano tostiranim sjemenkama bundeve i uživajte u njemu uz slane krekere.

brie | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sušene rajčice izvrstan su dodatak ovom siru. Aromatične kakve jesu u potpunosti će se složiti s nježnim okusom sira. Nasjeckajte sušene rajčice, ubacite ih u maslinovo ulje i natopite površinu brie sira. Dodati možete i artičoke pa poslužiti s nekim jednostavnim pecivom poput pita kruha.

Najbolji uvod u romantičnu večeru svakako će biti brie s bobičastim voćem umočenim u vino. Na srednjoj vatri pirjajte dvije žlice šećera, bobičasto voće i šalicu vina. Pustite da se šećer otopi, a onda maknite s vatre i pustite da stoji nekoliko sati. Poslužite uz sir, pospite ribanom koricom limuna i finim, slatkim keksićima.

Kruška i rukola sjajno pašu uz ovaj sir. Pospite ih po vrhu sira, dodajte najdraže tostirane sjemenke pa poslužite uz rižine krekere.

Sezona je grožđa, a samim time i savršeno vrijeme za kombinaciju slanog sira sa slatkim grožđem iz pećnice. Da, dobro ste pročitali. Oko dvije šalice grožđa poprskajte maslinovim uljem, dodajte malo soli i papra pa pecite dok grožđe ne omekša. Pospite po siru i poslužite uz hrskavo pečen tost.

Pršut i smokve još uvijek su kombinacija broj jedan. Prekrijte vrh brie sira pršutom i dodajte na ploške narezane smokve. Dodajte malo meda i pospite pistacijama. Bogati okusi koje ćete zavoljeti istog trena spremni su u samo nekoliko minuta.

Pirjane gljive i brie? Može! Pirjajte češnjak na maslinovom ulju, dodajte sjeckane gljive, sol i papar. Pirjajte dok ne omekšaju pa tom smjesom pospite sir. Poslužite s hrskavo tostiranim kruhom. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.